Moldavci danas izlaze na birališta na predsedničke izbore i referendum o EU koji će označiti ključni trenutak u natezanju konopca između Rusije i zapada oko budućnosti male zemlje jugoistočne Evrope bez izlaza na more sa manje od 3 stanovnika miliona stanovnika.

Prozapadna predsednica Maja Sandu nada se da će unaprediti svoju agendu tako što će osvojiti drugi mandat i obezbediti "da" na referendumu kako bi se pridruživanje EU potvrdilo kao "nepovratni" cilj u ustavu.

Od raspada Sovjetskog Saveza, Moldavija je gravitirala između prozapadnih i proruskih kurseva, ali pod Sandu, osiromašena zemlja je ubrzala svoj pokušaj da pobegne iz orbite Moskve usred rata u susednoj Ukrajini.

Sandu, bivši zvaničnik Svetske banke, izabrana je za predsednicu u novembru 2020. godine, na talasu popularnosti kao reformator za borbu protiv korupcije sa proevropskom agendom.

Ankete ukazuju na to da će Sandu pobediti u prvom krugu i sugerišu da do 65 odsto građana podržava pridruživanje EU, iako bi se aktuelna predsednica mogla suočiti sa "težim putem" ukoliko bude primorana na drugi krug.

Sandu i njeni saveznici upozorili su da bi na izborne ishode mogla uticati velika kampanja uticaja kupovine glasova i dezinformacija koje su orkestrirale Rusija i njeni saveznici.

Oni posebno optužuju odbeglog proruskog biznismena Ilana Šora, glasnog protivnika članstva u EU, da vodi destabilizujuću kampanju iz Moskve.

Olga Roška, Majin savetnik za spoljnu politiku, rekla je: "Rusija uliva milione prljavog novca da zaustavi naše demokratske procese. Ovo nije samo mešanje, to je potpuno mešanje koje ima za cilj destabilizaciju naše budućnosti. I to je alarmantno."

Na konferenciji za novinare ranije ovog meseca, šef nacionalne policije, Viorel Černaućanu, optužio je Šora i Moskvu da su uspostavili složenu šemu kupovine birača u "mafijaškom stilu" i da su podmitili 130.000 Moldavaca, skoro 10% birača – da glasaju "protiv" na referendumu i u korist kandidata naklonjenih Rusiji u, kako je rekao, "direktnom napadu bez presedana".

Zvaničnici u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu, takođe veruju da Moskva stoji iza talasa predizbornih vandalskih napada na vladine zgrade i da planira da izazove nemire u zemlji u danima nakon izbora.

Černaućanu je rekao da su njegovi službenici priveli oko 300 ljudi koji su navodno otišli ​​u Rusiju na obuku o tome kako da razbiju policijske kordone i stvore javni haos. Neki su prošli vojnu obuku – uključujući upotrebu dronova, "uradi sam" eksploziva.

Kako bi se borile protiv ruskog uticaja, vlasti u Moldaviji su saopštile da su blokirale desetine Telegram kanala i chat botova povezanih sa željom da se biračima plate da glasaju "ne" na referendumu o EU.

Kao veliki podsticaj za Sandu, Moldavija je zvanično započela pregovore o pridruživanju EU u junu. Međutim, ostaje visok skepticizam u pogledu sposobnosti zemlje da sprovede neophodne demokratske i pravosudne reforme u bliskoj budućnosti.

x EPA Str.jpg
EPA/STR Aleksandru Stojanglo

Dok je ruska invazija na Ukrajinu šokirala mnoge u Kišinjevu, samo nekoliko sati vožnje od ukrajinskog crnomorskog lučkog grada Odese, senka Kremlja se još uvek nadvija nad zemljom.

Moskva ima 1.500 vojnika stacioniranih u Pridnjestrovlju, regionu kojim upravljaju proruski separatisti koji su se otrgli kontroli vlade Moldavije u kratkom ratu 1990-ih.

Rat u Ukrajini gurnuo je Moldaviju u dublju finansijsku krizu, pošto je na desetine hiljada ukrajinskih izbeglica pobeglo u zemlju, što je izvršilo ogroman pritisak na njen zdravstveni sistem, javne službe i infrastrukturu.

Inflacija je porasla za čak 40% pošto je trgovina sa Moskvom i Kijevom naglo opala.

x01 EPA Dumitru Doru.jpg
EPA/Dumitru Doru Maja Sandu

Kandidat koji će najverovatnije gurnuti Sandu u mogući drugi krug je Aleksandru Stojanoglo, prijatelj Rusije, bivši glavni državni tužilac.

U razgovoru za Gardijan, on je pozvao ljude da bojkotuju referendum ili da zaokruže "ne", opisujući referendum kao "ciničan" potez za jačanje popularnosti Maje Sandu.

Stojanoglo je negirao da radi za Rusiju. On je odbio da kritikuje Kremlj zbog invazije na Ukrajinu i pozvao na poboljšanje odnosa sa Moskvom.

- Nivo ruskog mešanja u Moldaviji je veoma preuveličan - dodao je on.

U međuvremenu, saveznici Maje Sandu smatraju da je glasanje u nedelju prilika za Moldaviju da napravi odlučujući raskid sa sovjetskom prošlošću.

- Imamo jedinstvenu priliku: Moldavija ima proevropskog predsednika, parlament i vladu. EU je otvorena za naše članstvo, a sve zemlje su podržale pregovore o pristupanju prošlog juna - rekao je Roška, predsednikov savetnik.

- Ostanak Moldavije kao demokratije je na liniji, a geopolitički ulozi su veći nego ikada.

(Kurir.rs/The Guardian/Preneo: V.M.)