Stigli su prvi rezultati izbora i referenduma koji su danas održani u Moldaviji.

Protiv izmene Ustava na referendumu je glasalo 52,29 odsto birača, a za 44,71 odsto, saopštila je Centralna izborna komisija nakon obrade 70,1 odsto glasova.

Osim toga, u izboru šefa države, nakon obrade 61,33 odsto glasova, prednjači aktuelna predsednica Maja Sandu, koja se kandiduje za drugi mandat, koja je dobila 36,11 odsto glasova.

Na drugom mestu je bivši generalni tužilac Aleksandar Stojanoglu sa 29 odsto.

Prvi rezultati ukazuju na to da će pobednik na predsedničkim izborima biti poznat u drugom krugu 3. novembra, preneo je Rojters.

U Moldaviji su u nedelju održani predsednički izbori, šef republike je biran na četiri godine.

Takođe, na današnji dan održan je referendum na kome su građani morali da odgovore na pitanje: „Da li podržavate promenu Ustava kako bi Republika Moldavija ušla u Evropsku uniju?“

Oba izbora su smatrana validnim, pošto je izlaznost za svaku od njih premašila potrebnu granicu od 33,3%.

Od prvih sati glasanja u Moldaviji saznalo se za mnoge prekršaje tokom njegovog sprovođenja.

Kako je uveče pojasnio opozicioni blok Pobeda, političke snage su zabeležile više od 200 prekršaja, uključujući nezakonitu kampanju, pritisak na birače, prisustvo policije na biračkim mestima, oštećenje i fotografisanje glasačkih listića, pišu ruske RIA Novosti.

Za predsednika se bori 11 kandidata. Glavna borba vodi se između predsednice Maje Sandu, koja se kandiduje za drugi mandat, bivšeg generalnog tužioca Aleksandra Stojanoglua i lidera Naše stranke Renata Usatija.

Ako nijedan od kandidata ne dobije više od 50 odsto glasova u prvom krugu, onda će se drugi krug izbora održati 3. novembra.

Kurir.rs/RIA/Rojters/Preneo: D. P.