Čovek koji je doživeo srčani zastoj i kod kog je proglašena moždana smrt probudio se dok su hirurzi bili usred uzimanja njegovih organa za donaciju, rekla je njegova porodica medijima.

Kako su u četvrtak objavili Nacionalni javni radio i novinska stanica iz Kentakija VKIT, slučaj Entonija Tomasa Ti Džej Huvera II pod istragom je državnih i saveznih vladinih zvaničnika. 

Huverova sestra, Dona, ispričala je kako je Huver odveden u baptističku zdravstvenu bolnicu u Ričmondu, Kentaki, u oktobru 2021. zbog predoziranja drogom. Doktori su im ubrzo rekli da Huveru nedostaju refleksi ili moždana aktivnost, i na kraju su odlučili da ga skinu sa aparata za održavanje života.


Osoblje bolnice je tada navodno reklo porodici da je Huver dao dozvolu da njegovi organi budu donirani u slučaju njegove smrti. Da bi ispoštovala njegove želje, bolnica je testirala koji od njegovih organa bi bio održiv za donaciju, a ustanova je čak imala i ceremoniju u njegovu čast.

Dona je rekla da je primetila da se Huverove oči otvaraju, ali da joj je rečeno da su to samo refleksi i normalna stvar.

Otprilike sat vremena nakon što je Huver doveden na operaciju da mu se izvuku organi, izašao je doktor i objasnio da Huver „nije bio spreman“.

"Probudio se", rekla je njegova sestra.

Ona se prisetila da je dobila uputstva da dovede svog brata kući i da mu bude udobno, iako verovatno neće živeti još dugo. Kako je rekla za VKIT, ona se brine o njemu poslednje tri godine dok se on bori sa problemima u hodanju, pamćenju i razgovoru.

VKIT je izvestio da je njegova sestra tek u januaru saznala sve detalje o operaciji svog brata, kada ju je bivša radnica kontaktirala pre nego što je poslala pismo kongresnom komitetu koji je u septembru održao saslušanje u kojem se pomno razmatraju organizacije za nabavku organa.

Autorka pisma je rekla da je videla Huvera kako je počeo da lupa po operacionom stolu, kao i da je počeo vidljivo da plače.

Iz bolnice su naveli da im je bezbednost pacijenata „najveći prioritet“. Naveli su i da Huverov slučaj „nije tačno predstavljen“, da organizacija nikada nije prikupljala organe od živih pacijenata i da niko tamo nikada nije bio pod pritiskom da to učini. 

U toku je istraga slučaja.

Kurir.rs/Gardijan