Američka potpredsednica i kandidatkinja za predsednika SAD Kamala Haris našla se u centru pažnje zbog govora koji je održala pred studentima Univerziteta u Milvokiju, u kom je, prema mnogim tumačenjima, implicirala da Izrael sprovodi genocid u Pojasu Gaze. Ova izjava izazvala je burne reakcije, a svet sada bruji o posledicama koje bi ova tvrdnja mogla imati na njen politički rejting i ishod predsedničkih izbora.

Upravo o ovoj temi razgovaralo se u jutarnjem programu gde se iz Njujorka uključioDejan Jelača, naš dugogodišnji dopisnik iz SAD I podelio aktuelne informacije i analize o ovoj situaciji, naglašavajući kako su se mediji i analitičari podelili oko toga da li je Haris zapravo podržala tezu o genocidu ili je reč o pogrešnom tumačenju.

- Kamala Haris se suočila sa ozbiljnim kritikama nakon govora pred studentima Univerziteta u Milvokiju, gde je student izjavio da Izrael čini genocid u Pojasu Gaze. Haris je odgovorila tako što je podržala njegovo pravo na mišljenje, zalažući se za prekid vatre i vraćanje talaca, ali i ponovila stav da Izrael ima pravo na samoodbranu - objašnjava Jelača. On je dodao da Haris od početka sukoba na Bliskom istoku ukazuje na potrebu za što bržim okončanjem nasilja.

kamala haris.jpg
EPA/Haitam Imad, screenshot X/LevineJonathan, EPA/Andi Rice pool 

Međutim, ovaj incident se u američkoj javnosti percipira na različite načine.

- Tramp je već nekoliko puta optužio Kamalu Haris da je neprijateljski nastrojena prema jevrejskoj zajednici, ali je važno napomenuti da je Haris, kao političarka, čvrsto povezana sa jevrejskim lobijem. Njen suprug je jevrejin, a mnogi njeni bliski saradnici i prijatelji dolaze iz te zajednice - ističe Jelača.

366438_241021.01_14_42_23.Still011.jpg
Kurir Televizija 

Iako se spekuliše da bi ova izjava mogla negativno uticati na njenu kampanju, Jelača veruje da će Kamala Haris i dalje zadržati podršku ključnih birača:

- Ne mislim da će ovaj incident previše promeniti ishod izbora. Haris uživa podršku jevrejskog lobija, a uprkos Trampovim kritikama, njen stav prema izraelsko-palestinskom sukobu je jasan - podržava pravo Izraela na samoodbranu, ali se zalaže za prekid nasilja i vraćanje talaca.

Kurir televizija Detaljna analiza predstojećih izbora u SAD

On je naglasio da je predizborna kampanja na vrhuncu i da svaki detalj može imati težinu:

- Ostalo je samo nekoliko dana do izbora, i svaki potez kandidata je pod lupom. Haris mora pažljivo da vodi svoju kampanju, posebno jer se suočava sa jakim protivnikom u Donaldu Trampu.

Na pitanje voditeljke o ulozi Ilona Maska u predizbornoj trci, Jelača je rekao:

- Mask je najavio da će svakodnevno do izbora dodeljivati po milion dolara putem Lutrije kako bi ojačao kampanju Donalda Trampa. Ova podrška može biti ključna, ne samo finansijski, već i zbog njegovog uticaja među mlađim biračima.

jk01 AP Alex Brandon.jpg
AP Alex Brandon 

Prema Jelači, oba kandidata imaju solidnu finansijsku podršku:

- Kamala Haris je već prikupila značajna sredstva za svoju kampanju, dok Tramp koristi i sopstvene resurse, uz podršku Maska. Iako su kandidati gotovo izjednačeni u anketama, podrška poput Maskove može značajno uticati na krajnji ishod.

Šta kažu ankete?

Evo pregleda trenutnih rezultata anketa između Kamale Harris i Donalda Trumpa:

Kamala Haris:

Prema najnovijim podacima, Kamala Harris trenutno vodi ispred Donalda Trampa na nacionalnom nivou sa oko 2,6% prednosti. U nekim anketama, kao što je ona koju je sproveo New York Times/Siena College između kraja septembra i početka oktobra, Haris ima prednost od 3 procenta među verovatnim glasačima (47% za Harris, 44% za Trumpa).

Haris vodi u ključnim državama poput Mišigena, Viskonsina, Pensilvanije i Nevade, dok Tramp drži blagu prednost u državama kao što su Severna Karolina, Arizona i Džordžija​.

Donald Trump:

Tramp je blizu Haris u nacionalnim anketama, ali njegova podrška ostaje značajna u nekoliko ključnih država koje će verovatno odlučiti o ishodu izbora. Tramp drži malu prednost u državama koje su ključne za izbornu pobedu kao što su Severna Karolina i Arizona​.


Elektorski glasovi:

Haris trenutno treba 44 elektorska glasa iz tzv. "swing" država kako bi došla do potrebnih 270 za pobedu, dok Trumpu treba 51 elektorski glas da bi osigurao pobedu​.


Ovi rezultati pokazuju da je trka izuzetno neizvesna, a borba za "swing" države, poput Pensilvanije i Mišigena, biće ključna za konačan ishod.

Šta kažu gosti jutarnjeg programa? 

U nastavku programa o ovoj temi su govorili i prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, i Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma.

Prvi gost, Dejan Miletić, dao je svoje viđenje situacije, naglašavajući da ne smatra da je Harisova izjava priznanje genocida.

- Ne mislim da je ovo priznanje genocida od strane Kamale Haris. Njena reakcija je bila odgovor na pitanje studenta, u kojem je samo naglasila da svako ima pravo na svoje mišljenje. Međutim, to nije bila potvrda da je genocid stvarno u toku - rekao je Miletić. On je dodao da, iako ovakva izjava može biti zloupotrebljena u medijima, Haris nije izričito podržala ovu tvrdnju.

- Naravno, Trampov štab će iskoristiti ovaj incident kako bi pokušao da pridobije glasove, ali Harisova politika prema Izraelu je i dalje jasna - ona podržava pravo Izraela na samoodbranu, ali istovremeno insistira na prekidu rata i zaštiti civila - istakao je Miletić.

366438_241021.01_19_13_16.Still006.jpg
Kurir Televizija 

S druge strane, Zoran Vuletić je bio oštriji u svojoj analizi, tvrdeći da Kamala Haris nema doslednu politiku kada je reč o sukobu u Gazi.

- Kamala Haris levitira između različitih stavova. Čas kritikuje Izrael, čas ga podržava. Njena politika nije konzistentna, i to je veliki problem - izjavio je Vuletić. On je dodao da Haris pokušava da balansira između različitih biračkih grupa, uključujući američke muslimane i jevreje, ali da takva strategija može biti kontraproduktivna.

- Njen odnos prema sukobu u Gazi, kao i prema drugim spoljnopolitičkim pitanjima, deluje neodlučno. Ona se predstavlja kao kandidat koji će ujediniti različite strane, ali zapravo nema jasnu viziju kako to postići - rekao je Vuletić.

366438_241021.01_19_22_10.Still007.jpg
Kurir Televizija 

Miletić i Vuletić su se složili da predstojeći predsednički izbori u SAD predstavljaju borbu između dva veoma različita kandidata - Kamale Haris i Donalda Trumpa.

- Ankete pokazuju da su Haris i Trump u ovom trenutku gotovo izjednačeni. Svaka izjava, svaki potez u ovim poslednjim danima kampanje može biti presudan - izjavio je Miletić.

Vuletić je dodao da je Haris, i pored svih kritika, uspela da prikupi značajna sredstva za svoju kampanju i da uživa podršku ključnih grupa, uključujući jevrejski lobi, ali da je Trump i dalje snažan protivnik sa solidnom bazom pristalica.

- Finansijski su i Haris i Trump u dobroj poziciji, ali Haris se suočava sa problemom unutar demokratskog biračkog tela, posebno među afroamerikancima. Njeno uključivanje Obame u kampanju jasno pokazuje da je svesna tih izazova - rekao je Vuletić.

x AP John Locher.jpg
AP/John Locher 

Na samom finišu kampanje, Haris se suočava sa ozbiljnim izazovima. Njena izjava o genocidu u Gazi izazvala je burne reakcije, ali analitičari veruju da ovaj incident neće značajno promeniti tok izbora.

- Pred nama su odlučujući dani, i biće zanimljivo videti kako će se kampanje dalje razvijati - zaključio je Miletić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Evo šta je Donald Tramp obećao Ilon Masku ako postane predsednik