Dok ruski predsednik Vladimir Putin ugošćuje lidere na 16. godišnjem samitu BRIKS-a, on želi da signalizira Zapadu da Moskva nije izolovana na svetskoj sceni, piše Radio Slobodna Evropa.

Putin će tu poruku preneti kući u Kazanju od 22. do 24. oktobra, dok pozicionira grupu zemalja BRIKS-a kao protivtežu Zapadu u globalnoj politici i trgovini kroz novu, proširenu verziju bloka koji se ponekad naziva BRIKS+ i koji uključuje Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate, kao i prethodne članice Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

Ovogodišnji samit bi takođe mogao da postavi teren za dalje širenje, a Putin je takođe pozvao više od dvadeset drugih zemalja koje su se prijavile ili razmatraju članstvo u rastućem klubu koji uključuje Azerbejdžan, Belorusiju, Tursku i Mongoliju.

On će u Kazanju imati i bilateralne sastanke sa drugim gostujućim šefovima država, uključujući kineskog lidera Si Đinpinga, koji takođe želi da razvije BRIKS u okviru šire strategije Pekinga da se pozicionira kao lider za zemlje u razvoju na takozvanom "Jugu"

„Putin je eksplicitno rekao da BRIKS govori u ime globalnog juga. To je argument koji je iznosila i Kina“, rekao je za RSE Stjuart Patrik, viši saradnik Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

„Za Kinu, kao i za Rusiju, nada je da će BRIKS+ biti sredstvo za izazivanje međunarodnog poretka kojim dominira Zapad, a posebno dominaraju SAD.

Šta je BRIKS i zašto je važan?

Brazil, Rusija, Indija i Kina su 2006. godine stvorile grupu BRIK, koja se 2010. proširila na BRIKS uz dodatak Južne Afrike.

Grupa je osmišljena da okupi najvažnije zemlje u razvoju kako bi formirala alternativu političkoj i ekonomskoj moći bogatijih nacija Severne Amerike i Zapadne Evrope.

Članice BRIKS-a su od početka tvrdile da zapadne zemlje dominiraju važnim globalnim telima kao što su Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka, koji pozajmljuju novac vladama, i da je potrebna protivteža da bi se čuo i drugi glas.

O čemu će biti reči na ovogodišnjem samitu?

Za Rusiju, ovaj samit ima za cilj da pokaže da nije potpuno diplomatski izolovana i da dalje ima inicijative koje bi mogle da potkopaju dominaciju Zapada.

Očekuje se da će Putin u Kazanju podstaći pregovore o izgradnji alternativne platforme za međunarodna plaćanja koja bi bila imuna na sankcije Zapada, a Rusija, najveći svetski izvoznik pšenice, takođe će predložiti stvaranje berze za trgovinu žitom u BRIKS-u kao alternativu Zapadna tržišta na kojima se određuju međunarodne cene poljoprivrednih proizvoda.

Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa/Preneo: D. P.

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "RUSIJA NIJE MOGLA OVO DA SPREČI, TO JE NAJVEĆA POSLEDICA OVOG RATA" Stručnjaci: Evo kako NATO svakako ostaje na granicama Rusije!