Indija i Kina pronašle su, nakon četvorogodišneg sukoba, rešenje o vojnim patrolama duž sporne granice na Himalajima, saopštilo je danas indijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Vikram Misri rekao je da će dogovorom omogućiti "razdruživanje" vojnika na dugačkoj himalajskoj granici između dve azijske države.

Misri međutim nije precizirao da li to znači povlačenje desetina hiljada vojnika koje su dve zemlje dodatno rasporedile duž sporne granice u severnom regionu Ladaka nakon što su se njihove vojske sukobile 2020. godine.

On je rekao da je dogovor rezultat više razgovora održanih u proteklih nekoliko nedelja između indijskih i kineskih diplomatskih i vojnih pregovarača i da će dovesti do "konačnog rešavanja pitanja koja su se pojavila u ovim oblastima 2020. godine".

Saopštenje je objavljeno uoči učešća indijskog premijera Narendre Modija Rusiji samitu BRIKS, na kojem učestvuje i Kina. Lokalni mediji javili su da bi Modi mogao da razgovara sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na marginama samita u Kazanju.

Odnosi između Indije i Kine pogoršali su se u julu 2020. nakon što je u vojnom sukobu poginulo najmanje 20 indijskih vojnika i četiri kineskih. To se pretvorilo u dugotrajni sukob u tom planinskom području, gde je svaka strana stacionirala desetine hiljada vojnika.

I Indija i Kina su povukle vojnike iz nekih oblasti na severnim i južnim obalama jezera Pangong Co, Gogra i doline Galvan.

Najviši komandanti indijske i kineske vojske održali su nekoliko razgovora nakon vojnog sukoba, kako bi dogovorili povlačenje svih vojnika iz tog područja.

Indija i Kina su vodile rat oko međusobne granice i 1962. godine.

Prema Indiji, granica je duga 3.488 kilometara dok Kina tvrdi da je znatno kraća.

Kurir.rs/Beta/AP/Preneo: D. P.