Ubistvo Jahje Sinvara, lidera Hamasa, poslednja je u nizu likvidacija čelnih ljudi Hezbolaha i Hamasa za kratko vreme. Očito je da su izraelski obaveštajci efikasno vodili trupe na terenu i usmeravali ih ka metama kojima nije pomoglo ni to da su bili pokriveni ozbiljnim bezbednosnim merama.

Kada kažemo izraelski obaveštajci prvo se misli na Mosad i Šin Bet, unutrašnju službu bezbednosti.

Gosti "Pulsa Srbije" koji su analizirali ovu temu bili su Marko Blažić ispred Centra za društvenu stabilnost, Daniel Šunter iz Balkanske bezbednosne mreže, prof. dr Milan Petričković, profesor Fakulteta političkih nauka i Darko Obradović ispred Centra za stratešku analizu.

liban.jpg
Shutterstock, AP Hussein Malla, AP Baz Ratner 

 Najnovija informacija od sinoć stiže iz Libana, koja govori da je 25 raketa ispaljeno Galileju, pa je Petričković analizirao šta potencijalno može da se očekuje u nastavku ovog rata.

 - Očigledno da se vrsta domino efekta odvija na tom prostoru, te ima različite scenarije i praktične reperkusije. Značajno je da je na mahove skrenuta pažnja sa Pojasa Gaze, smatram da je to na taktičkom i strategijskom planu Izraela i SAD, koji su jedna vrsta koalicije. U Pojasu Gaze se vrši vrsta genocida i etničkog čišćenja, a krajnji cilj je, ružno je reći, ali počisti od Palestinaca. Naočigled, ovo su samo fakte, tačno je da na terenu postoji disproporcijonalnost, a po tim informacijama, koje su filtrirane sa obe strane, a za bilo koji sukob tih kultura nije dobro da se ne poštuju ti morali ratovanja, a opet je i diskutabilno da li rat priznaje tu kategoriju moralnosti. Očigledno je da ta humanitarna katastrofa dole ima široke opsege i nisu samo u pitanju stradanja putem ubojitih sredstava, vrlo često možemo da čujemo kako su Izraelci gađali škole ili džamije u Palestini u sukobu sa Hamasom. Nemamo standarde, situacija je multidimenzijonalna, a posebno je pitanje epidemija, stradanja dece - započeo je Petričković, pa se osvrnuo na ideju UN:

- Više nije u pitanju nekakva ideja, kada su one bile stvarane, da više ne bude rata, povučeni posledicama i iskustvom Drugog svetskog rata. Očigledno da imamo veliki planetarni nivo koji se oslikava da je na osnovu čoveka pobedio kapital i da taj globalizam guta sve ispred sebe. 

Obradović je pričao o bezvrednosti UN:

- Kada ignorištete terorizam, onda dođete do one poruke danas mi, sutra vi. I to je činjenica koju je Izrael razgolitio pred celim svetom. Izrael je srušio američki birokratski mit o deeskalaciji, dakle glupost koju deo američkih birokrata forsira o stalnoj eksalaciji i kako to treba sprečiti kako u Ukrajini, tako i na Bliskom Istoku, Izrael je pokaza ništa drugo osim da je to glupost. Kada sve to pogledate, shvatite da je surovo i iskreno savezništvo jedina garancija geopolitičkog opstanka. Vidite da je članstvo UN bezvredno, brigade UN u južnom delu Libana su naoružane teškom artiljerijom i ne mogu ništa da urade, ali mogu da posluže kao paravan za terorizam.

Blažić je pričao koliki uticaj na sam rat imaju likvidacije vođa Hamasa i Hezbolaha:

Kurir televizija Prof. dr Petričković analizira najnovije informacije iz Libana, koja govori da je 25 raketa ispaljeno na Galileju

- Definitivno da utiče na stanje na terenu i da je Izrael iznenadio Hezbolah i Hamas, a ne vidim neko trajno rešenje situacije na Blisko Istoku, vidimo da je ta spirala zla toliko duboko otišla da niko više ni ne priča o humanitarnim aspektima samog sukoba. Svestan sam činjenice da Palestinci i Hezbolah mogu da unište Izrael, uništili bi ga iste sekunde. Sa druge strane, Izrael ide na surovu eliminaciju svojih neprijatelja. Dakle, ne postoji prava definicija ili opravdanje za jednu ili drugu stranu. Jednostavno je takav nivo mržnje, koji ide do granice uništenja jedne ili druge strane. Dosad nije realizovan niti jedan vojni cilj koji je Izrael zadao, jedan se tiče uništenja Hamasa, a drugi oslobođenja talaca. Iako je ovaj drugi bio nadomak, malo je falilo da se potpišu pojedini sporazumi, ipak do toga nije došlo. Sa druges strane, ako pogledamo ratne ciljeve na severu, to je povratak 70.000 interno raseljenih Izraelaca, ali i nekih plemena, koji svakako tamo žive, a po meni je to takođe teško za ostvariti. Dakle, što se tiče samih vojnih ciljeva, ne vidim njihovo ostvarenje i to je ključan problem koji govori da će ovaj sukob trajati dosta duže.

Šunter se osvrnuo na sudbinu talaca, kao i to da li postoje vojni ciljevi koji su realni za obistinjenje:

- Ne vidim rešenje ovoga, to bi zaista bilo gatanje ili gledanje u kafu, s obzirom na istoriju sukoba na Bliskom Istoku. Jako je teško reći kako će mir ovde da funkcionište, s obzirom na suprostavljene interese samih naroda i velikih sila. 

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Stručnjaci za Kurir: Šta ubistvo vođe Hamasa znači za Izrael?