Direktori škola u Meksiku su od Vlade dobili rok od šest meseci da postepeno ukinu proizvode "brze hrane" u školama ili će dobiti novčane kazne.

Nova pravila se odnose na proizvode koje koriste već dve ili tri generacije meksičkih učenika: zašećerene voćne napitke, čips, veštačke svinjske čvarke i zaljućeni slani kikiriki obložen sojom.

Direktori škola u kojima ostanu ti proizvodi, dobiće novčane kazne u vrednosti od 550 do 5.500 dolara, a dvostruko toliko za ponovljeni prekršaj što je nekima od njih iznos skoro cele godišnje plate.

Najviše nezdrave hrane u Latinskoj Americi jedu deca u Meksiku i mnoga odatle dobijaju čak i do 40 odsto ukupnog unosa kalorija, po Dečijem fondu UN koji je gojaznost dece označio kao hitan slučaj.

Meksičke vlasti kažu da je problem gojaznosti dece u njihovoj zemlji najgori na svetu - jedna trećina dece ima prekomernu težinu ili je gojazna. Predsednica Klaudija Šejnbaum je rekla da će škole morati da deci obezbede da piju vodu umesto zašećerenih napitaka i da imaju zdravije grickalice, poput lepinjica od pasulja - takosa.

Međutim, većina od 255.000 škola u Meksiku nema besplatnu vodu za piće za učenike. Po izveštaju iz 2020. godine, česme s upotrebljivom vodom ima 10.900 škola što je svega četiri odsto ukupnog broja.

Mnoge škole su u oblastima koje su toliko siromašne ili u tolikoj zabiti da nemaju ni propisne toalete i struju.

U Meksike su od 2010. godine na prednjoj strani pakovanja hrane upozorenja ako hrana ima visoku sadržinu soli, šećera i masti. Škole sada ne bi smele da učenicima nude proizvode s takvim upozorenjima, ali nije jasno kako će vlasti sprečiti ulične prodavce kod škola koji đake snabdevaju baš zabranjenim proizvodima.

(Beta)