Libanski militantni pokret Hezbolah ispalio je rakete na sever Izraela, saopštila je ova militantna grupa, koju podržava Iran.

Izraelska vojska je potom saopštila da je pet raketa ispaljeno na centralni Izrael u poslednjem baražu, a još 15 na sever zemlje.

Kako su saopštile Izraelske odbrambene snage (IDF), neke od raketa su presretnute, dok su druge pogodile otvorene površine.

Za sada nije poznato da li ima žrtava u ovom napadu.

Hezbolah potvrđuje da stoji iza napada. Tvrdi se da je gađao bazu vojne obaveštajne jedinice 8200 koja se nalazi u Glilotu u blizini Tel Aviva. Takođe se navodi da je gađana "pomorska baza" u blizini Haife.

Uzbuna za vazdušnu opasnost mogla se čuti širom velikih delova centralnog i severnog Izraela, očigledno nakon što su rakete ispaljene iz Libana. Trenutno nema izveštaja o ranjenima ili šteti.

Ranije je javljeno da je najmanje jedna raketa presretnuta iznad centralnog Izraela.

Nakon ranijih uzbuna u Haifi, Akri i okolnim oblastima, IDF je saopštio da je izraelsko vazduhoplovstvo identifikovalo i presrelo pet projektila ispaljenih iz Libana.

Nakon što su se u utorak nešto posle ponoći oglasila upozorenja o infiltraciji bespilotnih letelica u oblasti Gornje Galileje, IDF je saopštila da je "sumnjiva vazdušna meta" presretnuta dok se kretala ka Izraelu iz Libana.

Sirene su aktivirane tokom incidenta zbog straha od pada gelera izazvanog projektilom presretačem, saopštila je izraelska vojska.

Još jedna vazdušna meta ispaljena je iz Libana na oblast severnog Golana, dodaje IDF, a pratile su je izraelske vazduhoplovne snage sve dok nije pala na otvoreno područje unutar Izraela, pri čemu nije bilo povređenih.

Treba reći i to da su tokom noći južni delovi Bejruta bili pod snažnim udarima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Izraelska vojska, je prethodno upozorila stanovnike južnih delova Bejruta da se evakuišu, jer će uslediti udari na pozicije za koje se smatra da predstavljaju legitimne mete IDF-a.

Podsetimo, uoči svog odlaska iz Vašingtona na Bliski istok, američki državni sekretar Entoni Blinken napisao je na društvenoj mreži Iks da je u poseti Izraelu i drugim zemljama u regionu "radi intenzivnih razgovora o važnosti okončanja rata u Gazi, vraćanja talaca njihovim porodicama i ublažavanja patnje palestinskog naroda."

Ovo će biti Blinkenova 11. poseta regionu od terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Stejt department je saopštio da će njegova turneja započeti u Izraelu, ali nije naveo druge tačne destinacije.

(Kurir.rs/Times of Israel/Preneo: V.M.)