Sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF) saopštile su da su oborile transportni avion u Darfuru, na zapadu zemlje. Pojavili su se snimci koji prikazuju borce paravojnih snaga kako stoje na polju koje je puno krhotina.

Borci na snimcima pokazuju nešto što izgleda kao identifikacioni dokumenti pronađeni u nesreći.

Iz ruske ambasade u Kartumu potvrđeno je da ruske diplomate istražuju incident koji se dogodio blizu granice s Čadom. U poruci ambasade stoji da su Rusi u to vreme mogli da budu u avionu. RSF je u ratu sa sudanskom vojskom od aprila prošle godine.

Borci RSF-a: Oborili smo ga projektilom zemlja-vazduh


Paravojne snage tvrde da su oborile "strani ratni avion" koji je pomagao sudanskoj vojsci. Bez nuđenja dokaza navode da je oboreni avion bacao bombe na civile.

- U operaciji su eliminisani svi strani plaćenici u avionu - stoji u saopštenju.

Borci RSF-a na snimcima stoje kod goruće olupine i govore da su oborili avion projektilom zemlja-vazduh. Pokazuju identifikacione dokumente, uključujući ruski pasoš i ličnu izjavu koja je povezana s kompanijom sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čiji je telefonski broj bio isključen.

profimedia0837609140.jpg
Ebrahim Hamid / AFP / Profimedia 

Zgužvana sigurnosna kartica, takođe navodno iz aviona, identifikovala je avion kao Iljušin Il-76 kojim je upravljao New Way Cargo iz Kirgistana. Zanimljivo je da je grupa Conflict Observatory, koju finansira američki Stejt department i koja prati rat u Sudanu, povezivala navedeni avion s naoružavanjem Snaga za brzu podršku. Iz toga proizlazi da je RSF možda slučajno oborio avion.

sudan-3.jpg
Printscreen YouTube 

Zemlja je već godinama nestabilna


U izveštaju Conflict Observatory naglašeno je da je oružje iz Emirata transportovano letovima za Amdjaras, grad u Čadu koji se nalazi nedaleko od granice.

- Ujedinjeni Arapski Emirati koristili su aerodrom kao putnu tačku za dostavu oružja RSF-u - navodi se u izveštaju i napominje da su Emirati ponudili zajam od 1,5 milijardi dolara za brzo proširenje aerodroma.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija smatraju da su optužbe da su Emirati naoružali RSF "verodostojne".U ratu u Sudanu dosad je ubijeno više od 24.000 ljudi.Sudanska vojska trenutno provodi pojačanu ofanzivu u blizini Kartuma, dok se njeni saveznici bore protiv RSF-a u Darfuru.

Sudan je nestabilan otkako je u ustanku 2019. smenjen dugogodišnji diktator Omar al-Bašir. Kratkotrajna tranzicija prema demokratiji izbačena je sa koloseka kada su dvojica generala, Abdel-Fatah Burhan i Mohamed Hamdan Dagalo iz RSF-a, udružili snage kako bi pokrenuli vojni udar u oktobru 2021. godine.

Međutim, njih dvojica su se posvađala i započela međusobni sukob prošle godine koji je prerastao u krvavi građanski rat u ovoj afričkoj državi na istoku Crnog kontinenta.

(Kurir.rs/Index.hr/Preneo: V.M.)