Severna Koreja je negirala da je Rusijiobezbedila trupe koje bi mogle da budu mobilisane u sukobu u Ukrajini, a predstavnik Pjongjanga u Ujedinjenim nacijama (UN) je za takve tvrdnje Seula rekao da su "neosnovane glasine".

- Što se tiče takozvane vojne saradnje sa Rusijom, moja delegacija ne oseća potrebu da komentariše ove neosnovane stereotipne glasine - rekao je predstavnik Severne Koreje na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ove tvrdnje Seula "imaju za cilj da ukaljaju imidž" Severne Koreje i "potkopaju legitimne, prijateljske i kooperativne odnose između dve suverene države", dodao je zvaničnik.

Južna Koreja je juče pozvala ruskog ambasadora u Seulu na razgovor sa zahtevom o "trenutnom" povlačenju vojnika koje je, prema tvrdnjama Južne Koreje, Pjongjang poslao kao podršku Moskvi u ratu protiv Ukrajine, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Oko 1.500 pripadnika severnokorejskih specijalnih snaga se već nalazi u Rusiji i očekuje se da će uskoro krenuti na front, saopštila je u petak obaveštajna agencija Južne Koreje.

Seul očekuje da će u Rusiju biti poslato oko 12.000 severnokorejskih vojnika.

(Kurir.rs/Beta)