Kineska vlada je danas saopštila da je sa Vatikanom dogovorila da se za još četiri godine produži sporazum o imenovanju katoličkih biskupa u Kini.

Sporazum iz 2018. godine je već dva puta produžen, i predstavlja, piše AP, pokušaj pape Franje da premosti dugogodišnje razlike oko kontrole nad crkvom u Kini. Iako je od tada bilo nesuglasica, one nisu poremetile zbližavanje strana.

"Dve strane će održavati kontakt i dijalog u konstruktivnom duhu i nastaviti da unapređuju odnose Kine i Vatikana", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Lin Đian.

Odnosi Vatikana sa Pekingom prekinuti su pre više od sedam decenija kada je na vlast u Kini došla Komunistička partija. Oko 12 miliona katolika u državi podelilo se na one koji podržavaju crkvu koju priznaje država i crkvu koja je ostala lojalna Rimu.

w-56019433-papa-uskrs-pandemija.jpg
EPA / REMO CASILLI / POOL 

Odnosi su bili u zastoju zbog insistiranja Kine na njenom isključivom pravu da imenuje biskupe kao pitanje nacionalnog suvereniteta, dok je Vatikan insistirao da jedino poglavar rimo-katoličke crkve ima pravo da imenuje naslednike prvobitnih apostola.

Sporazum iz 2018. nastojao je da pronađe rešenje, iako je Rim priznao da je to bio loš dogovor, ali jedini koji je mogao da se postigne.

Okretanje Svete stolice ka Kini pod Papom Franjom izazvalo je kritike, posebno od američkih konzervativaca koji su optužili Vatikan da je time prodao vernike koji su primorani u ilegalu.

(Kurir.rs/Beta-AP)