Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da njegova zemlja ne traži od svojih zapadnih saveznika "nuklearno oružje" za borbu protiv ruske invazije.

Zelenski je to rekao posle nekoliko dvosmislenih izjava o tom pitanju.

- Ne tražimo da nam se da nuklearno oružje - rekao je on novinarima u ponedeljak, a njegova izjava je stavljena pod embargo do danas.

Zelenski je prošle nedelje u govoru u Briselu rekao da bi Ukrajina trebalo da ima "nuklearno oružje" ako ne može da bude deo NATO.

- Ili da Ukrajina ima nuklearno oružje, koje će joj služiti kao zaštita, ili da bude deo neke vrste alijanse - rekao je Zelenski u četvrtak, dodajući da ne zna za nijedan "efikasniji savez od NATO".

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je i sam više puta govorio o nuklearnoj pretnji od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, nazvao je izjavu Zelenskog "opasnom provokacijom".

- Odmah mogu da kažem da Rusija ni pod kojim uslovima neće dozvoliti da se to dogodi - rekao je tada Putin.

Posle raspada Sovjetskog saveza, Ukrajina je pristala da preda Rusiji sovjetsko nuklearno oružje koje se nalazi na njenoj teritoriji, u skladu sa sporazumom zaključenim 1994. godine, poznatim kao Budimpeštanski memorandum.

Zelenski je u ponedeljak ocenio da je njegova zemlja predala svoje nuklearno oružje "a da nije dobila ništa u zamenu".

- Trebalo je da ga razmenimo za članstvo u NATO - dodao je predsednik Ukrajine.

Ukrajina ima strateški cilj da se pridruži Alijansi, koju vidi kao jedinu pravu zaštitu od ruskog suseda.

- Upravo zato što Ukrajina nema oružje koje može zaustaviti Putina, potreban joj je NATO - dodao je Zelenski.

On je podsetio da je Zapadu predložio, kao deo svog plana za pobedu, raspoređivanje nenuklearnih sredstava odvraćanja na ukrajinskoj teritoriji.

(Beta)

 BONUS VIDEO

Video plus Vučić se sastao sa Zelenskim u Londonu