Na hiljade ljudi u irskom gradu i okrugu Limerik ostalo je bez struje u nedelju tokom oluje Ešli, a stotine su morale da čekaju do ponedeljka popodne da se struja ponovo vrati.

Međutim, šteta od vetrova koji su dostizali udare od preko 130 kilometara na sat svedena je na minimum u Limeriku.

Portparol gradskog i okružnog veća Limerika rekao je da su se timovi i ekipe za upravljanje putevima pripremili za oluju tako što su postavili odbranu od poplava u gradu Limerik, Fojnsu (u saradnji sa lučkom upravom) i Askitonu.

- Vreće sa peskom i pumpe su proverene i u stanju pripravnosti za raspoređivanje ako bude potrebno. Nije bilo prijavljenih problema sa poplavama - rekao je portparol.

profimedia-0924343867.jpg
Ioannis Alexopoulos/LNP/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Srećom, gradsko i okružno veće Limerika imali su relativno male probleme koje su morali da rešavaju, rekli su.

profimedia-0924342690.jpg
Jacob King / PA Images / Profimedia 

- Grane su padale na puteve i pešačke staze i bilo je mnogo lišća koje je imalo tendenciju da se nagomila. Veliki broj lokacija sa privremenim ogradama iščupano je i oduvano na ulice i pešačke staze. Drvo je palo između Nicker National School i Old Pallas. Put je zatvoren u 14 časova u nedelju. U ponedeljak ujutro drvo je uklonjeno i put ponovo otvoren. Drvo je palo u Grejndžu i ekipe na putu su uspele da ga raščiste i ponovo otvore put u nedelju. Nekoliko stabala i grana palo je u oblastima Athea i Ardagh i sve je očišćeno u nedelju - saopštilo je portparol, preneo je sajt Limerick Live.

profimedia-0923916559.jpg
Brian Lawless / PA Images / Profimedia 

Posle oluje usledile su poplave, pošto je ostrvo ove nedelje pretrpelo dva dana haotičnog vremena. Na objavljenim video snimcima mogu se videti i scene lelujanja putničkih aviona po ovom snažnom nevremenu.

Mnogi Britanci bili su razočarani kada su saznali da je veliki maraton u Portsmutu otkazan, što je bio dugoočekivani događaj prethodnog dana. To je urađeno zbog nadolazeće oluje Ešli, čiji su udari vetra bili orkanske jačine.

Vetrovi brzine do 105 km na sat u Nidlsu pogodili su ostrvo u nedelju, sa olujnim udarima od 0,4m-0,6m, dok su se talasi obrušili na obalne bedeme kraj okeana.

Mnogi događaji zabavnog karaktera su otkazani poput Blackgang Chine i Tapnell Farm's Pumpkin Trail, zatvoreni su iz bezbednosnih razloga.

U trenutku kada je Ešli eksplodirala i doživela najsnažniji trenutak udara, usledile su velike padavine u ponedeljak popodne, sa poplavnim vodama koje su izazvale probleme širom ostrva, uključujući i put Afton, Frešvoter, ispred ulaza u Tesko u Velikoj Britaniji.

Put Landguard Manor, u mestu Šanklin, takođe je bio poplavljen, dok je put Kolingvud u istom mestu zatvoren od strane preduzeća "Putevi ostrva".

Četvrta meteorološka služba je prijavila 45,8 mm kiše u Bembridžu, 43,4 mm na plaži Šanklin i 38,1 mm u Lejku, prenela je agencija INA.

Zapadni i severozapadni delovi Evrope našli su se na udaru snažnog nevremena, a posebno Irsko ostrvo i Britanska ostrva, gde su udari vetra sa Atlantika iznosili čak 150 km na sat. Pored obilnih padavina i neprestane kiše, talasi sa okeana su bili ogromni i visoki više desetina metara!

(Kurir.rs/V.M.)