Američki državni sekretar Entoni Blinken danas se sastaje s izraelskim liderima u sklopu zalaganja za oživljavanje zaustavljenih pregovora o prekidu vatre u Gazi, omogućavanje većeg dotoka humanitarne pomoći u Gazu i deeskalaciju rata između Izraela i Hezbolaha u Libanu.

Nekoliko sati pre pregovora, Hezbolah je saopštio da je ispalio rakete na izraelske vojne baze u blizini Tel Aviva i Haife, dok je Izrael saopštio da je presreo projektile ispaljene iz Libana.

Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da je u izraelskom napadu u utorak u blizini glavne vladine bolnice u Bejrutu poginulo najmanje 13 ljudi, a ranjeno 57 osoba.

Izraelska vojska saopštila je da je pogodila više ciljeva Hezbolaha u Bejrutu, uključujući centralnu bazu za pomorske snage te militantne grupe.

Tokom njegove 11. posete regionu od izbijanja sukoba u Gazi u oktobru 2023. Blinkenov raspored za danas uključuje razgovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, sa kojim se već sastao, kao i sa ministrom odbrane Joavom Galantom.

Višemesečni pregovori uz posredovanje Sjedinjenih Država, Egipta i Katara bili su neuspešni i nisu obezbedili zaustavljanje borbi u Gazi i oslobađanje talaca koje još uvek drži Hamas.

Očekuje se i da će Blinken zaustaviti na još nekoliko stanica u regionu, uključujući posetu Jordanu u sredu.

xx01 AP Nathan Howard.jpg
AP Nathan Howard 

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da će razgovori sa arapskim liderima uključivati pokušaje da se preciziraju predlozi za upravljanje Gazom kada se sukob završi. Zvaničnik je rekao da američka strana ima elemente postkonfliktnog plana o kojima je spremna da razgovara i direktno sa Izraelcima.

Nimrod Goren, viši saradnik za izraelska pitanja na Institutu za Bliski istok, rekao je za Glas Amerike da jaz između stavova Izraela i Hamasa o bilo kakvim potencijalnim uslovima prekida vatre "još uvek postoji" i da sumnja da će biti diplomatskog prodora tokom Blinkenove posete.

"Nedostaci su veliki, u suštini Izrael želi da Hamas više ne upravlja Gazom i da više ne postoji u Gazi kao bezbednosna pretnja, a Hamas želi suprotno. Dakle, pored neposrednog pitanja talaca, duboki interesi i potrebe obe strane su u suprotnosti jedni s drugima", rekao je Goren.

xx02 AP Nathan Howard.jpg
AP Nathan Howard Entoni Blinken (desno), američki ambasador u Izraelu Džek Lu i izraelski diplomata Lior Hajat (levo) u Tel Avivu

Stejt department je u ponedeljak istakao pogoršanje humanitarne situacije u severnoj Gazi.

"Svakako, niko u američkoj vladi neće stati ispred vas i reći da smo zadovoljni ili da smatramo da je humanitarna situacija u bilo kom delu Gaze zadovoljavajuća", rekao je novinarima zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel. "I ovo je jedna od stvari koje će, očekuemo, sekretar direktno pokrenuti i o tome razgovarati - ne samo sa partnerima u Izraelu, već i sa drugim partnerskim zemljama - o tome šta se još može učiniti da se humanitarna pomoć dopre u Gazu. Brojni granični prelazi su otvoreni, vidimo kako kamioni ulaze u Pojas Gaze i nastavićemo da tražimo još".

Američki izaslanik Amos Hohštajn boravio je u ponedeljak u Bejrutu na razgovorima u cilju pokušaja rešavanja sukoba duž izraelsko-libanske granice.

Hohštajn je rekao novinarima da je imao "konstruktivan" sastanak sa Nabihom Berijem, predsednikom libanskog parlamenta, i da će tokom boravka u Libanu razgovarati sa članovima vlade, vojske i svima koji su voljni da rade na stavljanju zemlje "na novi kurs snage, sigurnosti, stabilnosti i konačno, ekonomskog prosperiteta".

On je istakao Rezoluciju 1701 Saveta bezbednosti UN, koja je usvojena na kraju poslednjeg rata između Izraela i Hezbolaha 2006. i koja uključuje poziv Hezbolahu da povuče svoje borce severno od libanske reke Litani i da Izrael povuče svoje snage iz Libana.

Hohštajn je rekao da niko nije činio nikakve napore da se rezolucija sprovede, dodajući da nije dovoljno da se obe strane jednostavno obavežu na implementaciju. On je ponovio da je cilj izgraditi poverenje na obe strane da će rešenje biti sprovedeno i da se osigura da se zaustavljanje sukoba izvrši na način da se neće ponoviti za mesec ili godinu.

"Narod Libana, kao i svi u regionu, samo želi da se vrati kući, da izgradi mirnu i sigurnu prosperitetnu budućnost za sebe i svoje porodice", rekao je Hohštajn.

Izrael ponavlja da je njegov cilj da potisne Hezbolah od pograničnih područja kako bi se omogućio bezbedan povratak izraelskih građana u oblasti na severu Izraela.

Hezbolah, koji uživa podršku Irana, pokrenuo je vazdušne napade na Izrael nakon napada Hamasovih militanata na južni Izrael 7. oktobra 2023. u kome je Hamas ubio oko 1.200 ljudi, dok je oko 250 ljudi zarobljeno.

U izraelskoj kontraofanziva u Pojasu Gaze ubijeno je više od 42.600 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje u svom broju ne pravi razliku između militanata i civila.

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Evropska unija i drugi označili su i Hezbolah, i Hamas, kao terorističke organizacije.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V.)

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "INTEZITET IZRAELA JESTE OPAO, ALI JE DRUGA STVAR POSTALA JAKO OPASNA" Stručnjaci bez dileme: Poseta Blinkena će navesti na OVO!