Generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin objavio je da podnosi ostavku nakon skandala. Kao razlog naveo je skandal sa registracijom invaliditeta tužilaca u oblasti Hmeljnick.

Ostavka je usledila nakon sastanka Veća za nacionalnu sigurnost i dobranu na kojem se raspravljalo o tome na koji način sprečiti korupciju i zaobići 'rupe' u zakonu koje se koriste da bi se izbegao vojni rok.

Kostinovu kancelariju nedavno su potresle i optužbe protiv više desetina lokalnih funkcionera, uključujući i tužioce, koji su navodno zloupotrebili svoj položaj da bi dobili status invalida.

"Generalni tužilac mora preuzeti političku odgovornost", napisao je predsednik Volodimir Zelenski u oštrom komentaru objavljenom na društvenim mrežama nakon sastanka veća.

Nekoliko minuta kasnije usledila je Kostinova objava o ostavci. Donedavni državni tužilac je situaciju s lažnim dijagnozama invaliditeta nazvao "nemoralnom" i složio se sa Zelenskim da mora snositi odgovornost.

"U ovakvoj situaciji smatram da je ispravno podneti ostavku", rekao je Kostin.

(Kurir.rs/Index.hr)

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "UKRAJINA ENORMNIM NAPADOM NA MOSKVU SAMO SKRETALA PAŽNJU?" Eksperti tvrde: Znali su da može doći do eskalacije