Britanska vlada donela je odluku o ranijem puštanju 1.100 zatvorenika u sklopu hitnog plana za smanjenje prenatrpanosti zatvorskih ustanova, koje su dostigle kritičan nivo popunjenosti.

Ozbiljni kriminalci neće biti oslobođeni

Zatvorenici osuđeni na kazne duže od pet godina mogu biti uslovno oslobođeni pošto odsluže više od 40% kazne, što je 10% manje od dosadašnjih 50%. Međutim, osuđenici za teška nasilna krivična dela, seksualne zločine i terorizam isključeni su iz ovog plana.

Ovo je drugi talas prevremenih oslobađanja, koji sledi nakon septembarske krivične revizije, a cilj je rasteretiti zatvore i omogućiti sudijama da donose alternativne kazne, poput kućnog pritvora.

yatvor.jpg
Shutterstok 

Ministarka pravde Šabana Mahmud istakla je da je plan da se u budućnosti izbegnu ovakve vanredne mere i spreči slična prenatrpanost zatvora.

Plan vlade

Oslobađanje zatvorenika, koje je počelo u utorak, deo je plana za vanredne situacije koji su ministri usvojili nakon opštih izbora, kao odgovor na upozorenja o prenatrpanosti zatvora. Ovim planom predviđa se oslobađanje oko 5.500 mesta u zatvorima širom Engleske i Velsa, pri čemu će mnogi zatvorenici biti pušteni iz otvorenih zatvora, što znači da su već u fazi rehabilitacije.

Broj zatvorenika je u poslednjih nekoliko godina rastao brzinom od oko 4.500 godišnje, što je premašilo kapacitete za izgradnju novih ćelija. Iako je ranija vlada obećala izgradnju 14.000 novih mesta, to obećanje nije ispunjeno.

Ministarka pravde je izjavila: „Imamo priliku da redefinišemo kako kazna može izgledati van zatvorskih ćelija,“ naglašavajući potrebu za novim pristupima kažnjavanju i reformom pravosudnog sistema kako bi se smanjila prenatrpanost zatvora.

Kurir.rs/Nova/Agencije/preneo: P. P.