Nemačka policija zatvorila je piceriju u Diseldorfu jer je isporučivala kokain mušterijama koje su tražile "stavku broj 40 na meniju", a kako se saznaje, ugostitelj je hrvatskog porekla. 

- To je bila jedna od najprodavanijih pica sa menija, ali je kao jedan od priloga išao i kokain- rekao je novinarima u Diseldorfu direktor Uprave za kriminal Mihael Graf fon Moltke.

Prema pisanju tamošnjih medija, 36-godišnji vlasnik picerije Stipe R. uhapšen je u turističkom starom gradu, kada je pokušao da pobegne u Hrvatsku. Moltke je rekao novinarima da su o tome policiju prvi put u martu obavestili sanitarni inspektori, dok je pored "pice broj 40" naziv za ovaj "specijalni" meni glasio i "Stipina pica iz friteze".

Bogat plen

Policija je pratila neko vreme dešavanje u restoranu i naišla na lanac švercera droge koji su, osim kokain, prodavali i kanabis. 

Kako je "Kurir" pisao, Stipe je kroz prozor prilikom bekstva bacio veliku kesu kroz prozor — u kojoj je bilo 1,6 kilograma kokaina, 400 grama kanabisa i 268.000 evra. 

Policija je saopštila da je upravnik restorana koji je posle nekoliko dana ipak bio pušten iz pritvora da bi suđenje sačekao na slobodi, ubrzo ponovo počeo posao i prodavao "picu broj 40" uz paketić kokaina.

To je istražiteljima dalo priliku da ispitaju lanac snabdevanja i nekoliko nedelja kasnije je 150 policajaca razbilo bandu širom zapadnog dela Nemačke, uhapsilo trojicu osumnjičenih, uključujući i 22-godišnjeg "šefa operacije za drogu" i izvršilo racije u domovima i poslovnim objektima još 12 osumnjičenih.

Policija nije saopštila koliko je picerija naplaćivala posebnu narudžbu.

Kurir.rs/Indeks/ Prenela: M.S.