Skoro tri godine nakon što su rusku invaziju na Ukrajinu osudile zemlje širom sveta, ruski predsednik Vladimir Putin organizuje samit sa više od deset svetskih lidera. To je jasan signal ruskog lidera da ne samo da nije izolovan, već iza njega stoji moćna koalicija zemalja.

Trodnevni samit BRIKS-a, koji počinje danas u jugozapadnom ruskom gradu Kazanju, prvi je sastanak grupe velikih ekonomija u usponu: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike. Pošto je koalicija proširena ranije ove godine, tu će biti i predstavnici Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije i Irana.

Vladimir Putin Si Đinping
EPA Kristina Kormilitsynaphoto Hos 

Među liderima su Si Đinping iz Kine i Narendra Modi iz Indije, predsednici Masud Pezeškijan iz Irana i Siril Ramafosa iz Južne Afrike, kao i oni van „kluba“, poput turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Očekivalo se da će mu se pridružiti brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, ali je otkazao putovanje pošto se povredio kod kuće,

Si je rekao ruskom kolegi Vladimiru Putinu da je međunarodna situacija u haosu, ali da je strateško partnerstvo između Pekinga i Moskve snaga stabilnosti u vreme najznačajnijih promena viđenih u jednom veku.

U maju su Si i Putin obećali „novu eru“ partnerstva između dva najveća rivala Sjedinjenih Država, koje su opisali kao agresivnu hladnoratovsku silu koja izaziva haos širom sveta.

„Trenutno, svet prolazi kroz promene bez presedana u poslednjih sto godina, međunarodna situacija je isprepletena haosom“, rekao je Si Putinu u ruskom gradu Kazanju na otvaranju samita BRIKS-a.

trump EPA Maxim Shipenkov.jpg
EPA Maxim Shipenkov 

-  Ali čvrsto verujem da će se prijateljstvo Kine i Rusije nastaviti generacijama i da se odgovornost ovih velikih zemalja prema svojim građanima neće promeniti - naveo je on.

Rusija, koja vodi rat protiv ukrajinskih snaga, i Kina, čijoj rastućoj vojnoj i ekonomskoj moći Vašington pokušava da se suprotstavi, sve više pronalaze zajednički geopolitički cilj.

Prokremaljski komentator agencije RIA novosti Pjotr Akopov će reći da "nema jasnije demonstracije da su svi pokušaji Zapada da izoluje Rusiju propali". Svoj trijumfalizam Moskva iskazuje i porukom da i sam Zapad mora odabrati "priključiti se BRIKS-u ili propasti".

Sjedinjene Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju najvećom državnom pretnjom. Predsednik Džo Bajden rekao je da demokratije izazivaju autokratije poput Kine i Rusije.

Rusko-kineska saradnja u svetskim poslovima jedan je od glavnih stabilizujućih faktora na svetskoj sceni“, rekao je Putin. „Nameravamo da dodatno unapredimo koordinaciju na svim multilateralnim platformama kako bismo obezbedili globalnu bezbednost i pravedan svetski poredak.

trump05 EPA Maxim Shipenkov.jpg
EPA Maxim Shipenkov 


Indijski premijer Narendra Modi rekao je Putinu uoči samita BRIKS-a da želi mir u Ukrajini i da je Nju Delhi spreman da pomogne u uspostavljanju primirja u najkrvavijem sukobu u Evropi od Drugog svetskog rata.

Putin je zahvalio Modiju što je prihvatio poziv da dođe u Kazanj i rekao da Rusija i Indija dele „privilegovano strateško partnerstvo”. Indija smatra da sukob u Ukrajini treba rešiti mirnim putem.

Putin je novinarima koji pokrivaju BRIKS rekao da Moskva neće trgovati sa četiri regiona istočne Ukrajine koje smatra ruskim i da želi da se njeni dugoročni bezbednosni interesi uzmu u obzir u Evropi.

Rusija kontroliše oko petinu Ukrajine, uključujući Krim, oko 80 odsto Donbasa i oko 70 odsto Zaporoške i Hersonske oblasti.

Putin kaže da Zapad shvata da će Rusija pobediti i da je otvoren za razgovore na osnovu nacrta sporazuma o prekidu vatre postignutog u Istanbulu u aprilu 2022.

Kurir.rs/Index/CNN

BONUS VIDEO

Kurir televizija Gosti Kurir televizije sumiraju utiske telefonskog razgovora Vladimira Putina i Aleksandra Vučića