Prvi put tokom sukoba na ruskoj teritoriji primećeni su američki tenkovi M1A1 Abrams. Snimak koji je objavila 47. odvojena mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine prikazuje tenkove Abrams i borbena vozila pešadije Bredli koji deluju u rejonu sela Novoivanovka, Kurska oblast.

Ovaj događaj postao je značajan trenutak, pošto tenkovi američke proizvodnje ranije nisu korišćeni u ukrajinskim napadaima u Rusiji.

Zanimljivo je napomenuti da su snage 47. brigade, koja se smatra jednom od borbeno najspremnijih u redovima Oružanih snaga Ukrajine, prebačene u Kursku oblast u trenutku kada se ukrajinski položaji u pravcu Pokrovskog suočavaju sa ozbiljnim poteškoćama.

Ovaj manevar može ukazivati na to da Oružane snage Ukrajine nastoje da pojačaju svoja dejstva u drugim sektorima fronta, prebacujući pažnju na nove regione.

Video koji je objavila ukrajinska strana demonstrira upotrebu američke opreme u ruskoj pozadini, što postavlja pitanja o budućim planovima Kijeva da proširi zonu borbenih dejstava i eskalira sukob.

Podsetimo, komandant jedinice specijalnih snaga Ahmat, Apti Alaudinov, saopštio je 22. avgusta da je prvi američki tenk M1A1 Abrams koji su koristile ukrajinske trupe pogođen u pravcu Kurska, međutim, svoje tvrdnje tada nije podržao nikakvim konkretnim dokazom.

shutterstock-1397684435.jpg
Shutterstock 

Kako se ukrajinske operacije u Kursku nastavljaju, čini se da Rusi napreduju u potiskivanju Ukrajinaca sa svojih granica i odbijanju novih ukrajinskih upada u druge ruske pogranične regione, kao što su Brjansk i Belgorod.

Zapadni tenkovi i borbena vozila pešadije prebačeni su u Ukrajinu u okviru programa velike vojne pomoći Sjedinjenih Država i njenih saveznika. Sada njihovo angažovanje u pograničnim regionima Rusije postaje nova faza vojnih operacija.

M1A1 Abrams je američki glavni borbeni tenk koji je 1980-ih razvio General Dinamics. U pitanju je unapređena verzija tenka M1 Abrams, sa poboljšanom oklopnom zaštitom, uključujući upotrebu uranijumskog oklopa, i novim glatkim topom od 120 mm.

M1A1 je opremljen snažnim gasnoturbinskim motorom koji obezbeđuje visoku mobilnost i brzinu. Tenk je aktivno korišćen u sukobima kao što je Zalivski rat, gde je pokazao visoku efikasnost. Ostaje jedan od najnaprednijih tenkova na svetu, u službi američke vojske i brojnih savezničkih zemalja.

f-2opc8w8aa0z35.jpg
Printscreen, Twiter 

Što se tiče njihovog učinka u Ukrajini, izveštaji iz različitih izvora sugerišu da su preko 20 američkih tenkova Abrams, ruske trupe već pretvorile u staro gvožđe.

Prvi potvrđeni gubitak tenka Abrams na ukrajinskom frontu dogodio se 26. februara, samo tri dana nakon što su ova vozila prvi put viđena u borbi.

Suočena sa značajnim gubicima u februaru i martu, ukrajinska vojska je odlučila da povuče svoje preostale tenkove Abrams do kraja aprila zbog zabrinutosti za njihovu ranjivost. Međutim, broj žrtava je nastavio da raste, sa značajnim incidentima 3. maja i 30. jula. koji su se kasnije nastavili.

Prethodne informacije iz medija ukazuju na to da je polovina ovih tenkova potpuno uništena, dok su ostali pretrpeli značajna oštećenja i zahtevaju popravke.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.

 BONUS VIDEO

Kurir/Petar Aleksić Tenkovi i borbena vozila Vojske Srbije