Ekonomija u Pojasu Gaze je potpuno razrušena zbog jednogodišnjeg rata između Izraela i Hamasa i ''biće potrebno 350 godina da se vrati na nivo od pre sukoba'', upozorile su Ujedinjene nacije.

U izveštaju o ekonomskim troškovima rata koji je pripremilo njeno telo za trgovinu i razvoj, UN su navele da su borbe od 7. oktobra prošle godine uništile ostatke privrede i infrastrukture Gaze, prenose mediji.

U izveštaju, predstavljenom prošlomesečnoj Generalnoj skupštini UN, navodi se da je zaustavljena privredna aktivnost širom Gaze, koja je bila slaba pre rata, ne računajući minimalne humanitarne zdravstvene i prehrambene usluge, koje se odvijaju u uslovima ozbiljnih nestašica vode, goriva, struje i bitnog ograničenja kretanja.

Primera radi, proizvodne aktivnosti u građevinarstvu u Pojasu smanjene su za 96 odsto, u poljoprivredi za 93 odsto, a u sektoru usluga za 76 odsto.

S druge strane, nezaposlenost je dostigla 81,7 odsto u prvom kvartalu 2024, navele su UN i dodale da će se to verovatno pogoršati sve dok traju vojne operacije.

Kurir.rs/Rojters/Agencije/Preneo: P. P.