Fotografija koja navodno prikazuje zastavu Severne Koreje pored ruske na ukrajinskom ratištu obišla je nekoliko vojnih blogova, ali neki tvrde da je fu pitanju fotošop, a evo nekih stvari koje znamo o njoj do sada.

I Ukrajina i Južna Koreja saopštile su da se hiljade severnokorejskih vojnika obučava kako bi se borili na strani Rusije u Ukrajini, a kako se navodi, oko 1.500 ih je tamo već raspoređeno.

Severnokorejski izaslanik u Ujedinjenim nacijama demantovao je ove tvrdnje, nazivajući ih u ponedeljak "neosnovanim glasinama", prenela je južnokorejska novinska agencija Jonhap, dok je ruska ambasada u Seulu u objavi na Fejsbuku insistirala da je njena saradnja sa Severnom Korejom "u okvirima međunarodnog prava".

Nekoliko ruskih blogera, uključujući Vojnog obaveštajca (@milinfolive_man), objavilo je fotografiju ruske zastave pored zastave Severne Koreje "u blizini nedavno oslobođenog sela Cukurino u pravcu Pokrovskog".

- Izgleda da su borci na terenu odlučili da zadirkuju neprijatelja - napisao je pomenuti kanal na Telegramu.

Međutim, šef Centra za suzbijanje dezinformacija pri Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Andrij Kovalenko, rekao je da bi fotografija mogla da bude fotošopirana, korišćena "kao propaganda za zastrašivanje Ukrajine", javila je ASTRA, Telegram kanal koji izveštava o Rusko-ukrajinskom ratu.

Donjecka oblast, gde su se zastave navodno vijorile, fokus je ruskih snaga koje pokušavaju da ostvare kontrolu nad regionom Donbas, koji se sastoji od regiona Donjecka i Luganska.

Na liniji fronta u blizini Pokrovska već mesecima se vode intenzivne borbe, a gradove Kurahov i Mirnograd napala je ruska vojska tokom vikenda, izvestio je The Kyiv Independent, pozivajući se na lokalne vlasti.

Njuzvik je tom prilikom kontaktirao rusko i ukrajinsko ministarstvo odbrane i severnokorejsku Misiju Demokratske Narodne Republike Koreje pri Kancelariji Ujedinjenih nacija, putem e-pošte, radi komentara.

Tokom vikenda, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da ne može da potvrdi izveštaje da je Severna Koreja poslala trupe u Rusiju, preneo je Rojters.

Prošle nedelje je bilo više izveštaja o tome da Moskva planira da upotrebi severnokorejske vojnike, odnosno da pomogne u potiskivanju ukrajinskih snaga iz Kurska, gde vrše upad od 6. avgusta.

x02 EPA Kcna.jpg
EPA/KCNA 

Ukrajinska odbrambena obaveštajna uprava saopštila je da se skoro 11.000 severnokorejskih pešadinaca obučava u istočnoj Rusiji za borbu u Ukrajini.

General-potpukovnik vojne obaveštajne agencije Kirilo Budanov rekao je 17. oktobra za veb stranicu "The War Zone" da će ovi bataljoni biti spremni za borbu u Ukrajini do 1. novembra. Ali je dodao: "Trenutno nemamo potpunu sliku o tome".

x EPA Kcna.jpg
EPA/KCNA 

Nekoliko sati pre toga, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je novinarima u Briselu da se oko 10.000 severnokorejskih vojnika sprema za borbu na strani Rusije.

Južnokorejska Nacionalna obaveštajna služba (NIS), takođe je saopštila da Severna Koreja planira da rasporedi između 10.000 i 12.000 vojnika u Rusiji, navodi Jonhap.

NIS smatra da je Pjongjang prevezao specijalne snage između 8. i 13. oktobra, pri čemu je u prvoj fazi prevezeno oko 1.500 severnokorejskih vojnika.

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao je da saveznici "nemaju dokaza da su severnokorejski vojnici uključeni u borbu“.

- Ali znamo da Severna Koreja podržava Rusiju na mnogo načina, snabdevanje oružjem, tehnološke zalihe, inovacije, kako bi ih podržala u ratnim naporima i to je veoma zabrinjavajuće - dodao je on.

(Kurir.rs/Newsweek/Preneo: V.M.)