Osnivač Majkrosofta Bil Gejtspodržava demokratsku potpredsednicu SAD Kamalu Haris u predsedničkoj trci 2024. godine, piše američki Njujork tajms.

Izvori bliski Gejtsu potvrdili su da je milijarder, poznat po tome što se javno držao van politike, donirao oko 50 miliona dolara neprofitnoj organizaciji koja podržava Kamalu Haris.

U izjavi za Tajms, Gejts nije potvrdio niti opovrgao donaciju, ali je rekao: "Ovi izbori su drugačiji."

Prema izveštaju Tajmsa, Gejts je zabrinut zbog ekonomske politike bivšeg predsednika Donalda Trampa i mogućih rezova u planiranju porodica i globalnim zdravstvenim programima, ključnim pitanjima za Fondaciju Bila i Melinde Gejts.

Kladioničari predviđaju pobedu Trampa

Gejtsova donacija koja podržava demokratsku kandidatkinju dolazi u trenutku kada se poslednjih dana promenilo mišljenje o njenim izgledima da porazi Trampa na predsedničkim izborima.

Platforma Polymarket, koja predviđa kretanje kriptovaluta, izvestila je o 2.3 milijarde dolara u opkladama na ishod izbora pa predviđa Trampu s verovatnošću od 64 odsto.

Milijarder i ulagač Stenli Drakenmiler sugerisao je prošle nedelje u intervjuu za Blumberg da poznavaoci tržišta računaju na pobedu Trampa.

bil-gejts-profimedia0794087665.jpg
Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

I Gejtsova bivša supruga donirala Kamalu Haris

Bivša supruga Bila gejtsa, takođe milijarderka i filantropkinja Melinda Frenč Gejts, podržala je Haris u julu i dala veliku donaciju njenoj kampanji.

- Rado sam podržala Kamalu - rekla je Frenč Gejts za "The Late Show" Stivena Kolberta u julu.

- Radila sam s njom pre, ona zna šta nam je potrebno u društvu - dodala je.

jk02 AP Ben Curtis.jpg
AP Ben Curtis 

Frenč Gejts prethodno je podržala predsednika Bajdena u junu, bio je to prvi put da se izjasnila za predsedničkog kandidata.

I milijarderka Loren Pauel Džobs donirala je Haris, koja je jedna od njenih dugogodišnjih bliskih prijateljica.

Pauel Džobs i njena filantropska i investiciona kuća Emerson Collective uveliko su finansirali demokratsku politiku poslednjih nekoliko godina.

(Kurir.rs/Index.hr/Preneo: V.M.)