Izborni štab republikanskog kandidata Donalda Trampa, bivšeg predsednika SAD, optužio je britansku vladajuću Laburističku partiju za "očigledno strano mešanje" u američke izbore i pomoć Kamali Haris, njegovoj demokratskoj rivalki i potpredsednici zemlje.

BBC prenosi da je iTrampov izborni štab zbog toga podneo tužbu američkoj Federalnoj izbornoj komisiji.

U tužbi se citiraju medijski izveštaji o kontaktu laburista i Kamalinog izbornog štaba, uz tvrdnju da je reč o nezakonitim "doprinosima".

Kir Starmer, britanski premijer i lider laburista, umanjio je značaj ovih optužbi, rekavši da "oni (aktivisti Laburističke partije) to rade u slobodno vreme i to kao volonteri".

Američki izborni propisi dozvoljavaju stranim državljanima da volontiraju u kampanjama, ali ne i da budu plaćeni za to.

Na Trampovog zvaničnom sajtu vest o tužbi objavljena je pod nazivom "Britanci dolaze! Izborni štab kampanje Tramp-Vens bori se protiv Kamaline šeme stranog mešanja u izbore".

2024-10-23 08_20_54-The British Are Coming! Trump-Vance Campaign Fights Kamala’s Foreign Election In.jpg
Printscreen 

U saopštenju i tekstu tužbe autori podsećaju na Američki rat za nezavsinost od 1775. do 1783. godine, tokom kojeg su se američke kolonije borile protiv britanske vojske.

- Krajnje levičarska Laburistička partija inspirisala je opasnu liberalnu politiku i retoriku Kamale Haris. Tokom proteklih nekoliko nedelja, oni su regrutovali i slali članove da vode kampanju za Kamalu Haris u ključnim američkim državama u pokušaju da utiču na izbore - navodi Trampov štab.

U tužbi piše i da Laburistička partija plaća volontere da vode kampanju u američkim izborima, što je zabranjeno zakonom.

Prema informacijama kojima raspolaže BBC i prema informacijama drugih medija, laburisti su otišli ​​u SAD u ličnom svojstvu i rade besplatno, što nije zabranjeno zakonom.

shutterstock_1285038727.jpg
Shutterstock 

U tužbi, Trampov štab traži od Federalne izborne komisije da odmah istraži "grubo strano mešanje u predsedničke izbore 2024. u vidu očiglednog ilegalnog stranog doprinosa Laburističke partije Ujedinjenog Kraljevstva kampanji Kamale Haris".

Trampov štab citira izveštaje nekoliko vodećih američkih i britanskih medija o pomoći laburista Kamali Haris i objavu visoke funkcionerke laburista Sofije Patel na mreži Linkdin, za koji se u tužbi navodi da je "sada očigledno izbrisan".

U tom postu Patel je navela da će "skoro 100" sadašnjih i bivših članova vladajuće britanske stranke otići u američke savezne države koje su ključne za ishod izbora, pre svega Severnoj Karolini, Nevadi, Pensilvaniji i Virdžiniji, dodavši da je još deset "mesta" slobodno.

- Mi ćemo vam obezbediti smeštaj - piše u postu Patel. 10 "spots" are available and that "we will sort your housing".

profimedia-0924599067.jpg
WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia Donald Tramp

Kao dokaz u tužbi je priložen skrinšot te objave, ali ne direktno sa Linkdina, već iz tvita popularnog britanskog političkog naloga na mreži X (bivši Tviter).

U objavi se zainteresovani pozivaju da se prijave na mejl pod nazivom "Laburisti za Haris".

U tužbi se citira i pisanje britanskog lista Dejli telegraf koji je objavio da je Patel 2. avgusta poslala mejl ljudima u Laburističkoj partiji pitajući da li neko želi da "pomogne našim prijateljima u inostranstvu da izaberu prvu ženu predsednika" i pozvala ih da "pokažu ovim Jenkijima kako da pobede na izborima".

starmer AP Jaimi Joy.jpg
AP Jaimi Joy Britanski premijer Kir Starmer

Trampov štab naglašava da, prema zakonima i propisima Federalne izborne komisije, stranci mogu da učestvuju u izbornim kampanjama u SAD, ali je zabranjeno da za to primaju novac ili da usmeravaju događaje u kampanji.

U članku Dejli telegrafa na koji se poziva Trampov štab navodi se da će laburistički volonteri morati da uzmu slobodne dane, sami kupe karte za SAD i iznajmljuju automobile, dok će im američka Demokratska partija obezbediti smeštaj.

BBC tužbu Trampovog izbornog štaba poredi sa međunarodnim programom iz 2016. u kojem je Australijska laburistička partija (ALP) poslala delegate da pomognu u kampanji američkog predsedničkog kandidata Bernija Sandersa.

kamla AP Jacquelyn Martin.jpg
AP Jacquelyn Martin Kamala Haris

U tom slučaju, međutim, ALP je plaćao letove i dnevnice.

Partiji i Sandersovom štabu tada su izrečene kazne od 14.500 dolara.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)