Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, stigao je danas u ruski grad Kazanj gde će prisustvovati samitu BRIKS.

Moskou tajms navodi da je ovo prva Guterešova poseta Rusiji u poslednjih više od dve godine.

Rusija je domaćin trodnevnog samita u glavnom gradu republike Tatarstan, koji je počeo juče, a Gutereša je po sletanju na aerodrom u Kazanju dočekao predsedavajući lokalne skupštine.

x03 EPA Alexey Filippov  Photo Host Br.jpg
EPA Alexey Filippov 

Navodi se da je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine žestoko osudilo ovu posetu generalnog sekretara UN Rusiji, ocenivši da je on napravio "pogrešan izbor koji ne ide u prilog miru".

Podseća se da je Gutereš ranije odbio poziv iz Kijeva da učestvuje na mirovnom samitu u Švajcarskoj, u čijoj organizaciji je učestvovao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

x02 EPA Alexey Filippov  Photo Host Br.jpg
EPA Alexey Filippov 

Navodi se da Ujedinjene nacije smatraju da BRIKS, devetočlanu organizaciju koja pored Rusije uključuje, između ostalih, Kinu i Indiju, ima "veliku važnost" s obzirom da ovaj blok zemalja predstavlja skoro polovinu ukupne svetske populacije.

- Očekuje se da će Gutereš održati govor na samitu BRIKS - kazao je juče Farhan Hak, zamenik portparola genseka UN.

x01 EPA Alexey Filippov  Photo Host Br.jpg
EPA Alexey Filippov 

On je naveo i da Gutereš planira da se sutra sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i da će na tom sastanku prvi čovek međunarodne organizacije "potvrditi svoje dobro poznate pozicije u vezi sa ratom u Ukrajini i uslovima za uspostavljanje pravednog mira zasnovanog na Povelji UN".

- On će nastaviti sa sprovođenjem napora za ponovno uspostavljanje bezbedne plovidbe u Crnom moru, što je od kritične važnosti za globalnu bezbednost u pogledu hrane i energije, posbno kada su u pitanju najranjivije zemlje širom sveta - naveo je Hak.

x01 EPA Maxim Shemetovreuterspool.jpg
EPA Maxim Shemetovreuterspool 

On je dodao da će Gutereš posetiti Ukrajinu "kada to bude odgovaralo obema stranama".

x01 AP Alexander Nemenov.jpg
AP Alexander Nemenov 

Podseća se da je ime BRIKS nastalo od prvih slova imena na engleskom jeziku pet originalnih članica - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Ova organizacija se proširila ranije ove godine primanjem ui članstvo Egipta, Etiopije, Irana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

(Kurir.rs/The Moscow Times/Preveo i priredio: N. V.)