Postoje dokazi da se severnokorejske trupe nalaze u Rusiji, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostinu Rimu 23. oktobra, preneo je Rojters.

- Postoje dokazi da se u Rusiji nalaze trupe Demokratske Narodne Republike Koreje (severnokorejske). Šta tačno rade? Ostaje da se vidi. To su stvari koje treba da rešimo - rekao je šef Pentagona.

Kirilo Budanov, šef Ukrajinske vojno-obaveštajne službe (HUR), rekao je da se očekuje da prve severnokorejske jedinice stignu u Kursku oblast 23. oktobra. Ukrajina je započela prekogranični upad u avgustu i još uvek drži značajne delove teritorije.

Ranije u oktobru, Budanov je rekao da će prvu grupu činiti 2.600 vojnika.

Dve severnokorejske brigade od po 6.000 vojnika trenutno su na obuci u Rusiji, rekao je predsednik Volodimir Zelenski. Prema vojno-obaveštajnim podacima, neki severnokorejski oficiri se već nalaze na okupiranim teritorijama Ukrajine, rekao je on 17. oktobra.

Severna Koreja je demantovala te izveštaje, dok je portparol Kremlja dao izbegavajući odgovor na to pitanje.

Izvor vojno-obaveštajne službe rekao je kijevskom Independentu 21. oktobra da su ruske vlasti uhapsile 18 severnokorejskih vojnika koji su napustili svoje položaje u Kurskoj oblasti.

Takođe je kružio video snimak koji navodno prikazuje severnokorejske trupe u ruskom vojnom kampu za obuku.

Južnokorejski mediji izvestili su 22. oktobra da je Pjongjang poslao pilote koji mogu da upravljaju ruskim ratnim avionima da se pridruže ratu u Ukrajini.

xxx01-ap-alex-brandon2.jpg
AP/Alex Brandon 

Južnokorejska agencija Jonhap je takođe saopštila da Južna Koreja razmatra slanje osoblja u Ukrajinu da nadgleda severnokorejske trupe, preneo je Kyiv Independent.

Južnokorejska obaveštajna služba je u međuvremenu otkrila datum kada će se Kimovi vojnici pridružiti ratu u Ukrajini.

profimedia0860420010.jpg
Volodymyr Tarasov / Sipa Press / Profimedia 

Južnokorejska novinska agencija Jonhap navela je u izveštaju u sredu da je oko tri hiljade severnokorejskih vojnika već premešteno u Rusiju i da će još deset hiljada biti u zemlji do decembra.

- Oko 3.000 vojnika Severne Koreje prelazi u Rusiju, 10.000 vojnika će biti poslato do decembra - navodi se u izveštaju, preneo je Newsweek.

(Kurir.rs/Kyiv Independent/Newsweek/Preneo: V.M.)