Kaja Kalas, nova visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, rekla je poslanicima da jačanje bezbednosti mora da bude prioritet, upozoravajući da Evropa mora biti spremna jer Rusija i "delimično Kina" eksploatišu otvorenost društva kontinenta.

"Evropska bezbednost je duboko lična za mene kao rođenu u zemlji koja je dugo govorila drugima da ruski imperijalistički san nikada nije umro", rekla je Kaja Kalas, bivša premijerka Estonije, u pisanim odgovorima poslanicima Evropskog parlamenta objavljenim kasno u utorak.

"Moj kratkoročni prioritet mora biti rešavanje hitnih globalnih zabrinutosti: rat Rusije protiv Ukrajine i jačanje bezbednosti i odbrane EU", napisala je ona.

Kalas, koju su evropski lideri imenovali u junu da bude nova visoka predstavnica bloka za spoljne poslove, trebalo bi da nasledi sadašnjeg predstavnika Žozepa Borelja.

profimedia0661329982.jpg
Christophe Gateau / AFP / Profimedia Kaja Kalas

Evropski parlament će u novembru održati saslušanja za članove sledeće Evropske komisije.

Na 21 stranici odgovora na pitanja koja su postavili zakonodavci uoči saslušanja, estonska političarka je iznela svoju viziju evropske spoljne politike u trenutku kada se blok suočava sa sve složenijim geopolitičkim okruženjem.

EU mora da ostane "na čelu humanitarnih napora na Bliskom istoku", rekla je Kalas, i da radi "sa svim akterima na podršci težnji za pravednim i sveobuhvatnim mirom", istovremeno ukazujući na izazove kao što je podrška Kine Rusiji.

"Akteri kao što su Rusija, Iran, Severna Koreja i delimično Kina imaju za cilj da iskoriste međuzavisnosti kao oružje i iskoriste otvorenost naših društava protiv nas", dodala je ona. "Za to moramo biti spremni".

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V.)