Severna Koreja slanjem vojske u Rusiji da se pridruži ratnim naporima te zemlje protiv Ukrajine nastoji da svojim trupama pruži iskustvo u borbenim misijama u realnim uslovima.

Ukrinform prenosi da to tvrdi Andrij Kovalenko, šef ukrajinskog Centra za borbu protiv dezinformacija.

- Za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju ova vojna pomoć Rusiji, pored toga što od nje profitira, predstavlja takođe i "testiranje uživo" njenih vojnika u uslovima modernog ratovanja zbog daljnjeg sukobljavanja sa Južnom Korejom. Učešće u borbama u Kurskoj oblasti Participation biće prva faza na tom putu - kaže Kovalenko.

shutterstock_293499872.jpg
Shutterstock 

On je naveo da Rusija može da iskoristi severnokorejske vojnike u oblastima koje se graniče s Ukrajinom "za ratnu akciju i gradnju utvrđenja, kako bi odmenili rusku pešadiju".

102 AP Gavriil Grigorov.jpg
AP Gavriil Grigorov 

Ukrinform podseća da je general-potpukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinskih vojnih obaveštajaca, izjavio da bi severnokrejske trupe uskoro mogle da budu raspoređene u ruskoj Kurskoj oblasti.

101 EPA Gavriil Grigorov  Sputnik  Kre.jpg
EPA Gavriil Grigorov Sputnik Kre 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kazao da je njegova zemlja došla do obaveštajnih podataka da se u Rusiji trenutno obučavaju dve brigade sa po 6.000 severnokorejskih vojnika.

(Kurir.rs/Ukrinform/Preveo i priredio: N. V.)