Pojedini delovi Ujedinjenih Arapskih Emirata danas su bili pogođeni snažnom olujom - sa više formacija nalik tornadu koje su formirane tokom nevremena.

Kiše su zahvatile Abu Dabi, Šardžu, Ras Al Hajmu i Fudžejru, praćene gradom i pustinjskim olujama. Vlasti u Abu Dabiju su na društvenim mrežama upozorile stanovnike na umerene do jake kiše u Al Ainu, podelivši savete o bezbednosti koje bi vozači trebalo da poštuju.

Ogromni "pustinjski đavoli", koji izgledaju kao tornado, primećeni su u Kalbi, Ras Al Hajmu, na video snimcima koje je Nacionalni centar za meteorologiju objavio u sredu. Na snimku se može videti kiša koja je pogodila ovo područje, a snimljene su i ogromne formacije prašine koje se kovitlaju širom lokacije.

Na drugom video snimku se može videti kako munja udara u zemlju dok su se automobili zaustavljali na putu neposredno pred snažnu oluju. U video snimku ispod vidi se ogroman stub prašine koji se nadvija nad nekim vozilima i ljudima koji su se u tom trenutku zatekli na putu koji vodi do njega.

U ranijoj prognozi, Ministarstvo za meteorologiju UAE je saopštilo da će se vlažna vazdušna masa kretati iz Arapskog mora ka zemlji, u četvrtak i petak.

Ovo će se preklopiti sa proširenjem slabog sistema niskog pritiska u gornjem vazduhu, praćenom relativno hladnom vazdušnom masom, što će dovesti do stvaranja nekih konvektivnih oblaka.

Inače, pustinjski đavo je vrsta lokalnog atmosferskog vrtloga. Formira se u uglavnom tokom poslepodneva, odnosno u najtoplijem delu dana.

Kurir.rs/Khaleej Times / Preneo: M. N.