Ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja saopštio je detalje terorističkog napada na sedište Turske vazduhoplovne industrije.

Selim Cirpanoglum, načelnik okruga Kahramankazan, rekao je za Associated Press da je napad na fabriku završen - ali nije mogao izneti više detalja.

Kako je rekao ministar Jerlikaja, napad se dogodio u 15.26 sati. Dvoje terorista, muškarac i žena, koji su izveli napad, specijalne jedinice su neutralizovale, rekao je Jerlikaja.

- Identitet napadača istražujemo i biće objavljen čim ga otkrijemo kao i koja teroristička organizacija je izvela napad, rekao je on.

Broj ubijenih u terorističkom napadu popeo se na pet, rekao je ministar unutarnjih poslova. Još 22 osobe su povređene, a dve su u kritičnom stanju, rekao je novinarima.

On je dodao da su počininioci napada "najverovatnije" članovi Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Na prvim snimcima sa mesta napada vidi se da je dvoje terorista izašlo iz taksija i da su odmah počeli da pucaju na civile i krenuli prema zgradi. Sve su snimile nadzorne kamere.

Dok je teroristkinja viđena ispred zgrade, drugi terorista, naoružan jurišnom puškom, snimljen je kako ulazi u zgradu.

Oglasio se i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji boravi u Kazanu na samitu zemalja BRICS.

- Osuđujem ovaj gnjusni teroristički napad, poručio je i Erdogan.Da podsetimo Najmanje troje napadača upalo je u prostorije vazduhoplovne fabrike, koja se nalazi u predgrađu Ankare.

Inače meta današnjeg terorističkog napada bila je državna kompanija Turkish Aerospace Industries (TUSAS) koja dizajnira i proizvodi civilne i vojne avione, bespilotne letelice i sisteme odbrambene industrije. To uključuje izradu borbenih aviona F-16 – po licenci iz SAD-a.

Potpredsednik zemlje Cevdet Jilmaz rekao je da je meta napada bio “uspeh Turske u odbrambenoj industriji”.

- Ovi napadi neće moći da odvrate herojske radnike odbrambene industrije - napisao je na Tviteru.

Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: P. P. 

Bonus video:

12:11
"IZRAEL IZVRŠIO TERORISTIČKI ČIN, OVO SE OČEKIVALO" Sagovornici Kurir televizije: Otvorena Pandorina kutija, a ispaštaće I SRBIJA Izvor: Kurir televizija