Dve nedelje pre predsedničkih izbora, kandidat Republikanske stranke Donald Tramp u Pensilvaniji put ima veću podršku birača od američke potpredsednice Kamale Haris, a vodi i u još tri od sedam neopredeljenih država.

Prema preseku koji je napravljen na osnovu rezultata više relevantnih anketa, Tramp danas u Pensilvaniji i u Severnoj Karolini ima prednost od jedan odsto, a dva odsto u Džordžiji i Arizoni.

Njegova protivkandidatkinja Haris danas prednost od jedan procenat ima u Nevadi, Mičigenu i Viskonsinu, prenosi BBC.

Iako je razlika u svih sedam država isuviše mala da bi moglo da se zaključi ko je siguran pobednik, analitičari ukazuju na značaj podatka da je Tramp uspeo da preokrene trend u Pensilvaniji, koja donosi najviše elektorskih glasova u tih sedam država.

profimedia0906522173.jpg
SAUL LOEB / AFP / Profimedia 

Ukoliko bi se izborni rezultati poklopili sa rezultatima današnjih anketa, Tramp bi bio u značajnoj prednosti, bez obzira što Haris na nacionalnom nivou ima prednost od dva odsto.

Eventualne pobede u Pensilvaniji, Severnoj Karolini, Džordžiji i Arizoni Trampu bi doneli 62 elektorska glasa, dok bi Haris pobedama u Nevadi, Mičigenu i Viskonsinu dobila 31 elektorski glas. U takvom ishodu Tramp bi bio mnogo bliži cilju od 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobedu.

Analitičari, ipak, upozoravaju da je trka i dalje neizvesna i da će, gotovo sigurno, tako ostati do kraja, jer su rezultati svih anketa u okvirima statističke greške i samo ukazuju na trendove.

Kurir.rs/Fonet/Preneo: P. P.