Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko dao je intervju za BBC na marginama samita BRIKS u ruskom gradu Kazanju.

Intervju je vodio Stiv Rozenberg, urednik britanskog medijskog servisa za Rusiju, koji u tekstu objavljenom na sajtu BBC navodi da nema mnogo državnika u svetu koji su na vlasti 30 godina kao Lukašenko i podseća da je predsednik Belorusije optuživan za krađu izbora, gušenje pobuna i razbijanje demokratije, kao i da ga EU i SAD ne priznaju kao legitimnog šefa države.

Rozenberg naglašava da ipak postoji još nešti u vezi sa Lukašenkom, a to je da ako neki svetski lider podrobno poznaje ruskog predsednika Vladimira Putina, to je upravo on, pošto se njih dvojica poznaju godinama i redovno sastaju.

Prvo pitanje upućeno Lukašenku bilo je da prokomentariše tvrdnje da je Severna Koreja poslala trupe Rusiji kako bi se borile zajedno sa Putinovom vojskom u Ukrajini.

- Gluposti. Znajući Putinov karakter, on nikada ne bi pokušao da ubedi drugu zemlju da uključi svoju vojsku u rusku specijalnu operaciju u Ukrajini - kazao je Lukašenko.

2024-10-24 08_14_18-Steve Rosenberg on X_ _In an interview Alexander Lukashenko, leader of Belarus, .jpg
Printscreen X @BBCSteveR 

Potom je upitan šta će se desiti ako ti navodi ipak budu potvrđeni.

- To bi bio korak ka eskalaciji sukoba ukoliko bi oružane snage bilo koje zemlje, uključujući Belorusiju, bile na liniji kontakta. Čak i kada bismo se mi umešali u rat, to bi bio put ka eskalaciji. Zašto? Zato što biste vi, Anglosaksonci, odmah rekli da se druga zemlja umešala na jednoj strani... pa bi NATO trupe bile poslate u Ukrajinu - ocenio je Lukašenko.

Upitan o tome da li mu je Putin ikada zatražio da obezbedi Rusiji beloruske trupe za rat u Ukrajini, Lukašenko je odgovorio odrično.

- Nikada. Ni on, ni (bivši ruski ministar odbrane) Sergej Šojgu, niti sadašnji ministar odbrane Andrej Belousov nikada nisu pokrenuli to pitanje - rekao je beloruski predsednik.

2024-10-24 08_15_03-Steve Rosenberg on X_ _In an interview Alexander Lukashenko, leader of Belarus, .jpg
Printscreen X @BBCSteveR 

Rozenberg je kazao da je Belorusija ipak odigrala ulogu u ruskoj invaziji punog obima na Ukrajinu pošto je ona u februaru 2022. pokrenuta delom i sa teritorije Belorusije.

Na pitanje zašto je dozvolio Kremlju da to učini, Lukašenko je britanskog novinara upitao kako zna da je on dao dozvolu za korišćenje beloruske teritorije.

- Bilo je tada vežbi u koje je bilo uključeno nekoliko hiljada ruskih vojnika. Putin je počeo da povlači te trupe iz južne Belorusije gde su se nalazile, putem, duž granice s Ukrajinom. U jednom trenutku on je preusmerio te trupe ka Kijevu. Siguran sam da je bio isprovociran. Na Putinu je da odluči kako će povući svoje trupe. Preko Kijeva. Ili je mogao da ide preko Minska - kazao je Lukašenko.

45.jpg
Shutterstock, AP Alexander Nemenov 

Na pitanje da li ga je Putin pozvao da ga obavesti šta se dešava, predsednik Belorusije je ponovo odgovorio odrično.

- Ne. Nije me pozvao. I ja nisam zvao njega. To su njegove trupe i on ima prava da ih pomera gde god želi - ocenio je Lukašenko.

Upitan da li smatra da je Putin sprema da iskoristi taktičko nuklearno oružje koje je rasporedio u Belorusiji, Lukašenko je drugačije reagovao.

- Putin nikada neće iskoristiti oružje koje se nalazi u Belorusiji bez dozvole beloruskog predsednika - rekao je Lukašenko o sebi u trećem licu.

Na pitanje da li je on lično spreman da upotrebi nuklearno oružje, on je kazao da je "u potpunosti spreman".

- Zašto bismo inače imali to oružje? Ali to samo u slučaju da (strana) vojnička čizma stupi na tlo Belorusije. Mi ne planiramo nikoga da napadamo - poručio je Lukašenko.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)