Turske vazduhoplovne snage izvele su noćas udare na položaje Kurdistanske radničke partije (PKK) u severnoj Siriji i Iraku.

Ministarstvo odbrane Turske je saopštilo da vazdušni udari predstavljaju odmazdu za jučerašnji napad na sedište kompanije vezane za odbramebenu industriju u blizini prestonice Ankare.

Politiko prenosi navode turske državne agencije Anadolija da su tokom noćašnjih udara uništene 32 mete, a da se vazdušne operacije nastavljaju.

Iz turskog Ministarstva odbrane je saopšteno da će oružane snage te zemlje "nastaviti odlulnu borbu protiv terorizma sve dok i poslednji terorista bude postojao".

GanTrkjWoAA0Fj_.jpg
Printscreen X 

Podseća se da je Ali Jerlikaja, turski ministar unutrašnjih poslova, juče izjavio da su članovi PKK "verovatno" odgovorni za napad na sedište kompanije "Turska vazduhoplovna industrija" (TUSAŞ), u kojem je ubijeno petoro ljudi, a 22 osobe su ranjene.

Navodi se da TUSAŞ, državni proizođač oružja, pravi i sklapa vojne i civilne letelice u tom postrojenju.

Ni PKK ni bilo koja druga organizacija nisu preuzeli odgovornost za ovaj napad.

Politiko navodi da jučerašnje nasilje i odgovor koji je usledio predstavlja najnovije razbuktavanje sukoba između Turske i kurdske ekstremističke organizacije, koju su vlada u Ankari, ali ne i neki od turskih zapadnih saveznika, uključujući SAD, označili teroristima.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci 

(Kurir.rs/Politico.eu/Preveo i priredio: N. V.)