Ruske snage zauzele su sela Serebrjanka i Nikolajevka u oblasti Donjeck, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane u sredu uveče, dok su vojni blogeri izveštavali o ruskom napredovanju u blizini ključnih gradova na frontu.

Ukrajinska vojska nije priznala da su sela pala u ruske ruke, ali je rekla da su oba područja fronta zahvaćena intenzivnim borbama. Blogeri sa obe strane izvestili su o intenzivnom ruskom napadu na grad Selidove.

Ukrajinski generalštab saopštio je da su njegove snage odbile svih 12 ruskih napada pokrenutih u oblasti oko Serebrjanke, unutar severne granice Donjecke oblasti. Navodi se da su teške borbe zahvatile gradove na prilazu Pokrovsku, sledećem ključnom logističkom čvorištu u stalnom prodoru ruske vojske ka zapadu.

Popularni ukrajinski vojni bloger DeepState piše da su se ukrajinske trupe suočile sa teškim zadatkom odbrane Selidova - koje se nalazi jugozapadno od Mikolajvke. Zauzimanje Selidova otvorilo bi put ruskom napredovanju ka Pokrovsku. DeepState je rekao da ruske snage sa "prednošću beskrajnih resursa pešadije i opreme" vrše pritisak na ukrajinsku odbranu i napreduju i sa severa i sa juga.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaje sa bojnog polja ni sa jedne strane.

Ranije u sredu, ruski vojni blogeri izvestili su o borbama oko Selidove i tri druga grada – Kurahova i Hirnika na jugu i Torecka na severoistoku.

Jurij Podoljaka, proruski vojni bloger rođen u Ukrajini, rekao je da su ruske snage zauzele centralni, istočni i južni okrug Selidove, nekada grad sa 20.000 stanovnika. On je objavio video za koji kaže da prikazuje rusku zastavu na vrhu visoke zgrade.

Ruske snage, poslate u Ukrajinu u februaru 2022, napredovale su u septembru najbržim tempom od marta 2022, prema javnim izvorima, uprkos tome što je Ukrajina zauzela deo ruske teritorije nakon upada u rusku oblast Kursk u avgustu.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Reuters/Preneo: Đ. M.)