Usled aktuelnih predizbornih kampanja u Americi, međusobne optužbe kandidata pljušte. Izborni štab republikanskog kandidata optužio je britansku vladajuću laburističku partiju za mešanje u američke izbore i pomoć Kamali Haris. Sa druge strane, sve češće se pominje i mogući uticaj tzv. duboke države na ishod američkih izbora.

O tome da li su pred nama sudbonosni izbori za Ameriku, ali i za ceo svet, kao i šta bi moglo biti presudno za ishod ovih izbora, o terminu duboke države i zašto se najčešće vezuje upravo za Ameriku govorili su gosti jutarnjeg programa Kurir televizije "Redakcija" Dejan Lučić, pisac, novinar i publicista, Milan Antonijević, pravnik i dr Dragan Petrović, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Prema podacima Izborne laboratorije Univerziteta na Floridi, više od 14 miliona ljudi je već prevremeno glasalo. Ankete na nacionanom nivou pokazuju da se radi o tesnoj izbornoj trci u poslednjih nekoliko decenija, ali i da Haris i Tramp imaju značajne ili donekle komotne prednosti u 43 države, a detaljnije o tome govorio je Petrović:

- Kamala Haris je postigla ono što se nije očekivalo dok je Bajden još uvek bio u trci za predsednika, a to je da će izbori biti neizvesni. Prema istraživanjima koje sam imao prilike da vidim, ona ima dva posto prednosti u odnosu na Trampa na državnom nivou, a to ništa ne znači jer se ne sabiraju mehanički glasovi - rekao je Petrović i dodao:

366438_241024.02_42_27_20.Still003.jpg
Kurir Televizija 

- Ovako izjednačen uspeh snaga je veliki napredak za demokrate jer je Tramp stekao prednost nakon pokušaja atentata i debate sa Bajednom. Uskoro ćemo saznati da li će Amerika po prvi put imati ženu predsednika ili će Tramp po drugi put biti izabran preko žene kao bolji kandidat. 

Lučić je govorio o opasnoj stigmatizaciji koja se širi javnošću, kao i o tome koliko ona čini ove izbore sudbonosne za ostatak sveta:

- Smatram da je naivno verovati u poštenje izbora u Americi. Glavni čovek koji će odlučiti ishod ovih izbora jeste Benjamin Netanijahu. Izraelski lobi je u Americi jak jednako koliko i u svetu i očekujem da će u ovom slučaju podržati Trampa, a on će za uzvrat njih podržati u uništavanju istočnih država prema Siriji - istakao je Lučić i nastavio:

366438_241024.02_38_52_21.Still004.jpg
Kurir Televizija 

- Vladari iz senke su oni koji kreiraju događaj i njegov ishod. Državnici sprovode ono što je naređeno od vladara iz senke. To su pre svega multinacionalne kompanije, proizvođači oružja i određeni mediji. 

O činjenici da postoji duboka država kao i o njenoj vezi sa izborima u Americi govorio je Antonijević koji se nadovezao na reči svog sagovornika i istakao veliko neslaganje:

- Ne mogu se složiti da je lako davati ovakve konstatacije vezane za situaciju u Americi. Ovde treba govoriti o procesu i institucijama koje ne mogu tako lako da se kontrolišu kao što je moj sagovornik izneo. Bez obzira što je javnost preplavljena dezinformacijama vezanim za ove izbore, smatram da su oni u potpunosti fer. Postoji zakon o lobiranju koji zahteva da se svaki razgovor zvaničnika koji razgovara sa kompanijama poput onih koje je pomenuo moj sagovornik beleži. Na taj način se Amerika bori protiv skrivenih interesa - istakao je i dodao:

366438_241024.02_40_30_20.Still005.jpg
Kurir Televizija 

- Treba biti oprezan kada se govori o ovakvim stvarima, ne smemo se koristiti mitovima i lažnim spekulacijama. Ne smemo zaluđivati narod teorijama zavere već se baviti ovom situacijom isključivo onako kako je u interesu Srbije. 

07:38
Žestok sukob stručnjaka povodom izbora u Americi Izvor: Kurir televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

12:45
"NI AMERIKA NE MOŽE DA RATUJE SA SVIMA, KAMOLI IZRAEL" Srpski konzul uživo iz Tel Aviva: Napadnut treći najveći grad u Izraelu, sirene u severnom delu zemlje Izvor: Kurir televizija