Poslanici Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, danas su ratifikovali pakt sa Severnom Korejom kojim se predviđa pružanje međusobne vojne pomoći.

AP navodi da je ratifikacija usledila nakon što su američke vlasti potvrdile da je 3.000 severnokorejskih vojnika raspoređeno u Rusiji.

Navodi se da su poslanici brzo izglasali podršku sporazumu o "sveobuhvatnom strateškom partnerstvu" koje je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao sa severnokorejskim vođom Kim Džong Un tokom posete Pjongjangu u junu ove godine.

Nakon ovog glasanja o paktu bi uskoro trebalo da se izjasni i donji dom ruskog parlamenta.

Američka agencija objašnjava da se Rusija i Severna Koreja paktom obevezuju da jedna drugoj odmah obezbede vojnu pomoć korišćenjem "svih sredstava" ukoliko dođe do napada na jednu od ove dve zemlje.

xxxx-epa-state-duma-press-service-hando.jpg
EPA State Duma Press Service Hando Ruska Duma

Navodi se da ovo predstavlja najsnažniju vezu Moskve i Pjongjanga od okončanja Hladnig rata.

Podseća se da su SAD juče saopštile da je 3.000 severnokorejskih vojnika poslato u Rusiju i da se oni u toj zemlji obučavaju na više lokacija.

Iz Amerike poručuju da se radi o veoma ozbiljnom potezu i upozoravaju da će te snage biti "opravdana meta" ukoliko budu učestvovale u borbama u Ukrajini.

(Kurir.rs/AP/Preveo i priredio: N. V.)