Jun Suk Jeol, predsednik Južne Koreje, danas je rekao da je moguće da njegova država počne da snabdeva Ukrajinu oružjem, naglašavajući da Seul "neće sedeti besposlen" dok Severna Koreja šalje vojsku da podrži agresiju Rusije na Ukrajinu.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol razgovarao je sa novinarima nakon sastanka sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Južnokorejska obaveštajna služba rekla je parlamentu da Severna Koreja verovatno namerava da pošalje 10.000 vojnika u Rusiju do kraja godine.

Junov sastanak sa Dudom bio je fokusiran na proširenje odbrambene saradnje između zemalja.

Poljska je u poslednje dve godine potpisala niz ugovora o naoružanju sa Južnom Korejom za nabavku tenkova, haubica i raketnih bacača u nastojanju da ojača svoje vojne kapacitete nakon ruske invazije na Ukrajinu.

I Moskva i Pjongjang negirali su prisustvo severnokorejskih trupa.

Jun je rekao da će Južna Koreja sarađivati sa saveznicima i partnerima na pripremi kontramera koje bi mogle da budu sprovedene u fazama u zavisnosti od stepena vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve.

Potezi Seula bi potencijalno mogli da uključuju slanje oružja Ukrajini, što bi označilo odstupanje od dugogodišnje politike neisporučivanja oružja zemljama koje su aktivno uključene u sukob, rekao je Jun.

On je dodao da je navodno raspoređivanje trupa Severne Koreje u Rusiji "provokacija koja ugrožava globalnu bezbednost".

"Ako Severna Koreja pošalje vojsku u ukrajinski rat kao deo saradnje Rusije i Severne Koreje, mi ćemo podržati Ukrajinu, a takođe ćemo razmotriti i primeniti mere neophodne za bezbednost na Korejskom poluostrvu", rekao je Jun na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dudom.

Junovi komentari su u skladu sa onim što je jedan visoki južnokorejski zvaničnik anonimno rekao novinarima ranije ove nedelje.

Taj zvaničnik je rekao da Južna Koreja razmatra različite diplomatske, ekonomske i vojne opcije, uključujući snabdevanje Ukrajine odbrambenim i ofanzivnim sistemima naoružanja.

Yoon Suk Yeol Jun Suk Jeol
EPA Chung Sungjun Pool Jun Suk Jeol

Južna Koreja, pružila je humanitarnu pomoć Ukrajini i pridružila se ekonomskim sankcijama protiv Moskve.

Seul se do sada odupirao pozivima Kijeva i NATO-a da direktno snabdeva Ukrajinu oružjem.

Tokom sastanka, Jun i Duda su se složili da "aktivno podrže" dodatne isporuke južnokorejske vojne opreme Poljskoj, uključujući novi dogovor o korejskim tenkovima K-2, saopštila je Junova kancelarija.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su se pogoršale od 2022. godine nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un iskoristio rusku invaziju na Ukrajinu kao izgovor da ubrza rast svog nuklearnog naoružanja i raketnog programa.

ss.jpg
Shutterstock, AP Gavriil Grigorov, AP Gavriil Grigorov Sputnik Kre 

 Seul je takođe zabrinut jer stručnjaci kažu da bi Pjongjang mogao tražiti velike isporuke ruske tehnologije u zamenu za slanje trupa, uključujući projekte o interkontinentalnim balističkim projektilima i podmornicama.

Stručnjaci kažu da je nejasno koliko će severnokorejski vojnici biti efikasni u borbi, s obzirom na nedostatak aktivnog iskustva na bojnom polju, zastarelo naoružanje i iskustvo u obuci sa ruskim snagama.

(Kurir.rs/Beta-AP)

 Bonus video: 

01:25
"RUSIJA SE SKROZ PROMENILA, KRENULA JE U SAMOIZOLACIJU" Đukić o susretu Putina i Džong Una: U Moskvi podigli spomenik teroristi! Izvor: Kurir televizija