Broj mladih ukrajinskih pilota koji su na brzinu obučeni daleko premašuje zvanično poznat broj zapadnih lovačkih aviona obećanih Ukrajini.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su korak bliže prevazilaženju jedne od prepreka s kojom su se suočavale na putu ka dobijanju više zapadnih borbenih aviona. Jer, kada je reč o transferu aviona F-16 u Ukrajinu, veliki od problema je bila obuka pilota za ove letelice.

Ukrajina se suočila sa nedostatkom slobodnih mesta u centrima za obuku, što je dodatno pogoršano potrebom da se iskusni borbeni piloti prekvalifikuju za drugi avion i potrebom da govore engleski jezik.

Ali, paralelno sa obukom iskusnih pilota, postojao je drugi program obuke za diplomce Vazduhoplovnog univerziteta u Harkovu, koji se odvijao u Velikoj Britaniji.

Ovaj program traje dve godine, kako je preciziralo Komandno vazduhoplovstvo Ukrajine, naglašavajući da mladi piloti uče avijacijsku terminologiju na engleskom jeziku i treniraju na lakim letelicama.

Britanski ministar odbrane, Luk Polard, danas je objavio da je Velika Britanija već obučila 200 ukrajinskih kadeta i da će „uskoro ovi piloti upravljati ukrajinskim F-16 avionima”.

Dakle, ovde govorimo o mladim pilotima koji su odmah pohađali kurs obuke u zapadnoj pilotskoj školi, od nule.

Međutim, naravno, oni još uvek nisu spremni piloti koji mogu da uđu u kabinu F-16 i počnu da lete u borbenim misijama.

Ako pogledamo, primera radi, zvanični letni program Vazduhoplovstva SAD-a za F-16 pilote, kadeti prvo moraju da steknu iskustvo letenja na trenažnim mlaznim avionima.

f16.jpg
Printscreen/ Youtube 

Dok su se u Ujedinjenom Kraljevstvu ukrajinski piloti obučavali na avionima sa elisom G 115 i na mlaznim avionima Alpha Jet, kadet bi trebalo da prođe samo 1,5 do 2 meseca obuke na borbenom trenažnom avionu AT-38.

Ako nema iskustva u letenju mlaznim avionima, moraće da leti još 7 meseci na avionima T-38, koji su isključivo namenjeni za obuku.

Posle toga počinje standardni kurs obuke na F-16, koji traje 9 meseci u “osnovnoj verziji” i do 12 meseci sa dodatnim kursevima, poput “razbijanja protivvazdušne odbrane”.

Istovremeno, u Evropi je osnovni kurs obuke malo kraći – 8 meseci.

To potvrđuje i raspored obuke pilota u novouspostavljenom centru u Rumuniji. U isto vreme, kako je zvanično objavljeno, ukrajinski piloti će se obučavati i u SAD-u, nakon što su dostupna dodatna mesta u centrima za obuku, kao i u Rumuniji.

Ukrajinske vazduhoplovne snage smatraju da ovako rešavaju problem vojnog osoblja. To uključuje 200 novih mladih pilota samo iz Velike Britanije, pored onih ukrajinskih pilota koji su već završili ili završavaju obuku za F-16.

A 200 pilota, iako govorimo o posadi sastavljenoj od dve osobe po avionu, daleko je više od maksimalno poznatog broja aviona F-16 i Mirage 2000-5, i mnogo bliže trenutnoj deklarisanoj potrebi Ukrajine za borbenim avionima koja iznosi 128 letelica.

S obzirom na to da ovakva obuka košta mnogo novca, malo je verovatno da London obučava mlade ukrajinske pilote samo radi same obuke, već planira da ih baci na front.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.