Šesnaesti samit BRIKS-a je uspešno završen, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije o rezultatima samita u Kazanju kojem je bio domaćin.

Bio je to jedan od značajnijih događaja u političkom kalendaru, rekao je Putin.

"Na kazanjskom samitu su učestvovale delegacije iz 35 država i šest međunarodnih organizacija, a to govori o ulozi koju BRIKS ima i rastućem interesu za saradnju sa nama", rekao je Putin.

Svaka članica ima svoj put, i svoje modele ekonomskog razvoja, istoriju i kulturu, ali u takvoj raznolikosti se krije potencijal, proučio je ruski lider.

Program samita je bio iscrpan, bilo je sednica na kojima su učestovali predsatnici država članica u uskom i širokom formatu, održan je i sastanak u formatu "BRIKS plus/autrič", rekao je Putin i istakao da je taj prošireni format već stekao dobru reputaciju i da pruža priliku za direktan i otvoren dijalog između članica BRIKS-a i njenih prijatelja.

xxx02 EPA Maxim Shipenkov.jpg
EPA Maxim Shipenkov 

Govoreći o potpisanoj deklaraciji, Putin je istakao da uzeta u obzir mišljenja svih članica asocijacije.

Zemlje BRIKS-a će ojačati međubankarsku komunikaciju i partnerstvo u finansijskom sektoru, rekao je Putin.

Drave članice BRIKS-a ne prave alternativu SVIFT-u rekao je Putin i objasnio:

"Postoji problem u plaćanju i zato težimo korišćenju nacionalnih valuta, a sistem koji koristimo je ruski sistem za razmenu poruka i mrežu nacionalnih komercijalnih banaka".

Usaglašen je spisak država partnera, rekao je Putin i dodao da su neke od država koje su uzele učešće na samitu predale zahtev za punopravno članstvo u asocijaciji.

Naknadno će biti objavljeno o kojim državama se radi, premda je ppznato da su sve one i ranije predavale zahteve za pridruživanje BRIKS-u, rekao je Putin.

Govoreći o inicijativama za mirno rešenje ukrajnskog sukoba, Putin je poručio da je zahvalan onim zemaljama, poput Brazila i Kine, koje su iznele inicijative.

Ukrajinska kriza

Nije Rusija dovela do sukoba u Ukrajini, već zapadne zemlje – poznato ječak koliko su novca uložile u te svrhe, rekao je predsednik Putin.

Pritom, nekoliko zapadnih lidera je otvoreno priznalo da nisu nameravali da poštuju Minske sporazume i da su zapravo planirali da ojačaju Ukrajinu i snabdu je dodatnim oružjem za nastavak sukoba sa Rusijom.

Takođe, zapadne zemlje šalju svoje instruktore i oružje Ukrajini, naglasio je Putin.

Što se tiče rasprava da se Ukrajini dozvoli upotreba zapadanog oružja dugog dometa za napade na Rusiju, Putin je podsetio da se ono ne može koristiti bez podataka iz satelita koji su dostupni isključivo zapadnim zemljama, ne Ukrajini.

Govoreći o toku SVO, on je rekao da ruska vojska napreduje na svim delovima fronta i da je oko dve hiljade ukrajinskih vojnika opkoljeno u Kurskoj oblasti.

Bonus video:

04:29
"Sada je prelomni period, zato je pojačan intezitet ofanziva" Analiza rusko-ukrajinskog fronta: Putin ima OVAJ cilj pre jeseni! Izvor: Kurir televizija