Ukrajinci su pretrpeli teške gubitke u ljudstvu i opremi pokušavajući da izvrše protivnapad na položaje ruskih jedinica u oblasti Zelenoj Šljaha i Darino. Ovo se navodi u novom izveštaju Ministarstva odbrane Rusije o situaciji u Kurskoj oblasti.

Ni Rusi ni Ukrajinci ne odustaju, iako borbe ne prestaju. Samo su prešli na pozicione. Ruske trupe, pošto su uspele da blokiraju i eliminišu veliku grupu ukrajinskih snaga u oblasti Ljubimovke, kao i pošto su preuzele kontrolu nad selom Zelenij Šljah i Novoivanovkom, konsolidovale su svoje pozicije na novim pozicijama i dovode rezerve. Ukrajinska vojska pokušava da zaustavi ruske protivnapade, ali bezuspešno.

Prema podacima vojnog resora, borbe se vode u oblastima Darina, Zelenog Šljaha, Nižnjeg Klina, Novoivanovke, Plehova i Sverdlikova. U tri protivnapada, Ukrajinci su izgubili više desetina ljudi, tenk, borbeno vozilo pešadije i američki oklopni transporter M113. Osam Ukrajinaca se predalo.

shutterstock-1058608166.jpg
Shutterstock 

Kako pojašnjavaju ruski izvori, Ukrajinci su u borbu poslali jedan od bataljona 47. mehanizovane brigade Magura, koja se smatra jednom od borbeno najspremnijih. Zato američki Abrams i Bredli ponovo gore u Kurskom regionu. Ovaj bataljon se postepeno troši u napadaima na rusku odbranu.

Prema kanalu TG kanalu “Arhangel specnaza“, izveštaji koji su se pojavili na ukrajinskim izvorima da su ukrajinske snage navodno proterale ruske trupe iz Novoivanovke su lažni, a napad na Zelenij Šljaht je takođe odbijen. Olgovka je pod ruskom kontrolom, Olgovska šuma se čisti.

Ukrajinci nastavljaju da pojačavaju snage u Sudži, čineći je moćnim utvrđenim područjem. Uz podršku Sudže, Oružane snage Ukrajine grade odbranu u regionu Kurska.

Teško stanje ukrajinske vojske potvrdio je i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Neke od jedinica ukrajinske vojske koje su izvršile invaziju na Kursku oblast su blokirane, opkoljene, oko dve hiljade ljudi. Pokušavju da se grupa odblokira spolja, da se probiju iznutra - do sada bezuspešno - rekao je Putin na konferenciji za novinare posle samita BRIKS-a u Kazanju..

Osim toga, tokom prošlog meseca ukrajinske trupe su izgubile oko 26 hiljada ljudi u Kurskoj oblasti, naglasio je predsednik Rusije.

Kurir.rs/TV Front/Agencije/Preneo: P. P.