Penzioner Peter R. (76) našao se na sudu zbog krađe jabuka u jednom voćnjaku u okrugu Majsen, u Saksoniji. 

Berlinčanin, koji se tek preselio u Berlin, hteo je da nagomila jabuke (tačan broj nije jasan) u preklopnoj kutiji, ali ga je vlasnica pokušala sprečiti. U javnom tužilaštvu ovo je deklarisano kao razbojništvo sa nanošenjem telesnih povreda jer je prilikom krađe napao vlasnicu, koja je nakon udarca pala na zemlju.

Kradljivac jabuka Peter R. priznao je krađu na sudu, do koje je došlo pre tri godine, rekavši da je jabuke sakupio za svoje ovce i konje. Međutim, nije bilo moguće sa sigurnošću utvrditi kako je došlo do krađe.

U optužnici tužilaštva pominje se "udar rukom ili laktom". Tokom suđenja, žrtva je izbegavala pitanje da li se radi o ciljanom udarcu.

- Hteo je da nestane sa gajbom mojih jabuka, pa bi se poslužio svim mogućim sredstvima - navela je vlasnica voćnjaka. 

24.jpg
Shuttestock 

Plen je vredeo najviše 30 evra

Žrtva Marijana G. je nakratko bila bez svesti nakon udarca. Međutim, zabeležila je registarske tablice automobila koje je Peter koristio za bekstvo. Policija joj je nedugo kasnije vratila kutiju sa jabukama. Prema sudu, plen je vredeo između 20 i 30 evra.

Danima nakon zločina, penzioner Peter R. želeo je da se izvini ženi i doneo joj orhideju. Međutim, Marijana G. je kategorički odbila da se izvini i ostavila je saksiju ispred kuće.

Žalila se na sudu da je orhideja bila na rasprodaji, dok je predsedavajući sudija Tomas Mrodžinski (61) tada upitao: "Jeste li bar uneli orhideju unutra da se ne smrzne?" Žena iz Saksonije je to odlučno demantovala.

Prethodni incident ga je "učinio" zločincem

Stvar bi zapravo bila rešena, ali jedna nesreća čini slučaj tako posebnim. U jesen 2000. godine, Peter R. je doživeo nesreću, prilikom koje je pregažen usled čega je zadobio teške povrede glave.

- Fizički, sve je dobro zaraslo. Ipak, ostali su psihopatološki poremećaji, što mu je promenilo život - rekao je stručnjak dr Jan Lange (42).

Ranije besprekorni inženjer odjednom je postao zločinac — zločini su se dešavali na montažnoj traci. Njegov federalni centralni registar se kreće od uvreda, krađe, ometanja do oštećenja imovine.

Paprena kazna

Prema Langeu – forenzičkom psihijatru u Univerzitetskoj bolnici u Drezdenu – to je bilo zbog saobraćajne nesreće. Govorio je o posledicama „oštećenja frontalnog mozga“.

Stariji građanin (925 evra penzije mesečno) je čak bio u psihijatrijskoj bolnici "zbog svog lošeg ponašanja". Ali poslednjih godina bio je neprimetan, redovno je uzimao lekove i ponovo se oženio.

Sada je bilo moguće da bi kradljivac jabuka mogao da bude smešten u popravni dom zbog brojnih krivičnih dela – pa je regionalni sud morao da preduzme mere.

Ali sud je odlučio da je pljačka manje ozbiljan slučaj — novčana kazna od 3.600 evra. Predsedavajući sudija Tomas Mrodžinski (61) ocenio je da je penzionereva "sposobnost da se kontroliše značajno ograničena", ali je priznao njegov pokušaj da se izvini i njegovo priznanje zločina.

Kurir.rs/Bild/ Prenela: M.S.