Predsednik grčke Uprave za borbu protiv pranja novca, bivši zamenik tužioca Vrhovnog suda Haralambos Vurliotis, pristupio je zamrzavanju bankovnih računa i imovine vlasnika preduzeća noćnih klubova na Peloponezu zbog sumnje da su im na račun lezale pare od dva sveštenikavisoko pozicionirana na hijerhijskoj lestvici katoličke crkve Grčke.

Uprava je tokom revizije utvrdila da su velike sume novca, koje dostižu oko 3 miliona evra, ulagane iz katoličke crkve u noćne klubove. Ova taktika je počela pre osam godina.

Velike sume novca su bile uplaćivane sa određenih računa koje su vodila dvojica sveštenika i završavale na računima određenih vlasnika noćnih klubova, što je automatski značilo da su oni "ulagali" u taj posao.

Otkriveni preko provera banke

Banke su ove transakcije identifikovale kao "sumnjivo kretanje novca" zbog čega je započeta detaljna provera kako bi se mapirala pozadina i identifikovao pravi broj lica umešanih u slučaj.

Tokom istrage su se pojavile indicije o izvršenju teških krivičnih dela kao što su pronevere i pranje novca.

Na kraju, Uprava je utvrdila da je iznos od 3 miliona evra proneveren iz sredstava katoličke crkve, i od tada je otkriven i identitet dvojice sveštenika i biznismena noćnih klubova.

Poslednja transakcija otkrivena je pre nekoliko dana i odnosila se na iznos od 50.000 evra.

Kurir.rs/Telegraf/ Prenela: M.S.