Sedam članica NATO protivi se pozivanju Ukrajine da se pridruži Alijansi, preneo je briselski portal "Politiko", pozivajući se na četiri zvaničnika NATO-a i SAD-a, kao i neke diplomate.

Nemačka i SAD su najveće države koje oklevaju da odgovore na apel ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da Ukrajina bude pozvana u NATO, piše briselsko izdanje "Politika" i navodi da se Mađarska i Slovačka takođe protive ovoj odluci, "s obzirom na to da njihovi lideri zauzimaju proruske stavove".

Ostale zemlje su, kako se dodaje, nevoljne da brzo odgovore na zahtev Kijeva i prija im što se "kriju u senci".

- Zemlje poput Belgije, Slovenije ili Španije kriju se iza Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke. Jednostavno ne pokazuju nikakvu inicijativu - rekao je neimenovani NATO zvaničnik.

ukrajina-45465454.jpg
Shutterstock 

Iako ove zemlje podržavaju ideju u teoriji, "kada se situacija približi realizaciji, javno će se više protiviti," objasnio je drugi viši zvaničnik.

Međutim, zvaničnici koji su razgovarali sa novinarima istakli su da ni SAD ni Nemačka ne isključuju potencijalno buduće članstvo Ukrajine u NATO.

Pozivanje Ukrajine u NATO je prvi deo "plana pobede" Zelenskog, koji je predstavio evropskim liderima u Briselu 17. oktobra.

Generalni sekretar NATO Mark Rute izjavio je tokom nedavnog sastanka ministara odbrane NATO-a da Ukrajina može postati 33. ili 34. članica Alijanse.

Međutim, "Politiko" ističe da NATO još nije odgovorio na poziv Zelenskog.

Američka ambasadorka pri NATO Džulijen Smit izjavila je 16. oktobra da taj savez ne planira da pozove Ukrajinu da se pridruži u bliskoj budućnosti.

Kurir.rs/Politico/Agencije/Preneo: P. P.