Sve je više dokaza da Kina, Iran i Rusija intenziviraju napore da utiču na američke glasače, a time i ishod predstojećih izbora u Sjedinjenim Državama.

Izveštaji softverskog giganta Majkrosofta, kao i kompanije za sajber bezbednost Recorded Future, detaljno opisuju sajber aktivnosti aktera povezanih sa tim zemljama - čiji je cilj uticaj na percepciju američke javnosti manje od dve sedmice uoči glasanja.

U izveštaju Majkrosofta ukazano je da su najveće promene uočene kada je reč o angažmanu dve hakerske grupe povezane sa Kinom.

- Operacije kineskog uticaja nedavno karakteriše novi zaokret, prema nekoliko kandidata koji se ne kotiraju visoko na listićima i članovima Kongresa - navodi Majkrosoft.

U dokumentu je primećeno da su od septembra grupe povezane sa Kinom targetirale četvoro istaknutih republikanaca i čestih kritičara vlasti u Pekingu. Radi se o Majklu Mekolu, Marši Blekburn, Beriju Muru i Marku Rubiju.

Kineska ambasada u Vašingtonu odbacila je navode iz izveštaja Majkrosofta.

- Predsednički izbori unutrašnja su stvar Sjedinjenih Država. Takvi navodi puni su zlonamernih spekulacija protiv Kine, čemu se ona odlučno protivi - poručio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu.

Članove Kongresa, međutim, ne izneneđuje veći broj zlonamernih sajber aktivnosti.

- Kineska komunistička partija (KPK) ne podnosi nikoga ko podržava i daje glas stranama koje se nalaze na njenom udaru. Čast mi je što, vodeći kršitelj ljudskih prava, cenzor slobode govora i tlačitelj sopstvenog naroda - osporava moj rad - rekao je on.

Rubio, vodeći republikanac u Odboru za obaveštajne poslove Senata, pozvao je da se napori Kine shvate veoma ozbiljno.

- Kina postaje sve agresivnija. Njen cilj je da utiče na mišljenje o važnim pitanjima i targetira određene kandidate, posebno one koje smatraju antikineskim - rekao je Rubio za Glas Amerike.

Sve više pretnji


Kompanije Majkrosoft i Recorded Future upozoravaju da Kina ne deluje samostalno. U izveštajima se upozorava da su akteri iz sajber sfere povezani sa Rusijom intenzivirali aktivnosti u poslednjih mesec dana.

Ukazuje se na nastojanja da se izazove gnev prema LGBTQ+ zajednici upotrebom dezinformacija kojima se nastoji pospešivanje diskriminatornih uverenja u vezi sa transrodnim zajednicama, promenama pola i tretmanima kojima se podbrgavaju.

Takođe, koriste se audio snimci glasova generisani veštačkom inteligencijom, kako bi oponašali stil američkih novinara.

Osim toga Majkrosoft je identifikovao načine dopiranja do američkih glasača prebacivanjem sadržaja sa platforme društvenih medija Telegram na “Eks”.

Detektovan je najmanje jedan slučaj u kom je osoba povezana sa Iranom, koja se lažno predstavljala kao Amerikanac, pozivala na bojkot izbora zbog podrške oba kandidata vojnoj kampanji Izraela na Bliskom istoku.

Rusija, Iran i Kina, više puta negirali su bilo kakav vid umešanosti u američke izbore.

Međutim, otkrića kompanija Majkrosoft i Recorded usklađena su sa procenama američkih obaveštajnih zvaničnika.

- Strani akteri, posebno Rusija, Iran i Kina, i dalje nameravaju da podstiču narative kako bi podelili građane i podrivali njihovo poverenje u američki demokratski sistem - u skladu sa sopstvenim interesima - navedeno je u dokumentu Nacionalnih obaveštajnih službi.

Američki obaveštajni zvaničnici upozorili su da Rusija nastoji da poveća šanse bivšeg predsednika i aktuelnog republikanskog kandidata Donalda Trampa. Iran, kako se precizira sa druge strane, radi na tome da podrije Trampovu kandidaturu i podstakne kampanju demokratske kandidatkinje i američke potpredsednice Kamale Haris.

Kina, prema zvaničnicima američkih obaveštajnih službi, do sada nije bila umešana u predsedničku trku - usredsredivši napore na kandidate za mandat u Kongresu, kao i državnim i lokalnim administracijama koje smatraju štetnim po interese Pekinga.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: V.M.)