Južnokorejski predsednik Jun izjavio je kako Južna Koreja "neće ostati po strani" dok Severna Koreja podržava destabilizaciju globalne bezbednosti, što bi moglo dovesti do promene politike.

U javnosti i dalje vlada neizvesnost oko pitanja jesu li severnokorejski vojnici stigli u Rusiju.Ruski predsednik Vladimir Putin izbegao je da komentariše tvrdnje o dolasku severnokorejskih trupa, naglašavajući da Moskva sama odlučuje kako će upravljati svojim sporazumom o odbrani s Pjongjangom.

Prema informacijama Gardijana, snimak koju je objavio NK News navodno prikazuje severnokorejske vojnike u zelenim uniformama kako primaju osnovne zalihe u vojnom kampu na ruskom istoku, pripremajući se za uključivanje u rat u Ukrajini.

Vesti da je Pjongjang poslao 3000 vojnika šokirale su Ukrajinu, SAD i Evropu, dok u Južnoj Koreji izazivaju posebnu zabrinutost zbog vojnih i političkih posledica u regiji.

Severna Koreja ovim potezom želi da osigura potrebna finansijska sredstva i potencijalno dobije rusku tehničku pomoć u razvoju interkontinentalnih balističkih projektila i podmornica, čime bi značajno ojačala svoju vojnu moć i pretnju komšijama.

Britanski list dodaje kako bi broj severnokorejskih vojnika na ratištu mogao da poraste na 12.000, uključujući posebno obučene elitne snage poznate kao Olujni korpus.

Južna Koreja, koja se pridružila sankcijama protiv Rusije i pružila humanitarnu pomoć Ukrajini, izrazila je "ozbiljnu zabrinutost" zbog severnokorejskog angažmana u Ukrajini, upozorivši da bi taj potez mogao dodatno da poveća napetosti na Korejskom poluostrvu.

SEVERNA KOREJA.jpg
X/Printscreen/@insider_der 

Gardijan prenosi kako je Južna Koreja pozvala Moskvu da prekine "ilegalnu saradnju" sa Severnom Korejom i najavila mogućnost slanja vojnih savetnika i vojnika u Ukrajinu radi razmene obaveštajnih podataka o severnokorejskim taktikama.

Pod konzervativnim predsednikom Junom Suk Jeolom Južna Koreja pojačala je saradnju s ukrajinskim saveznicima, ali ostaje oprezna prema direktnom naoružavanju Ukrajine, navodeći dugogodišnju politiku nepružanja oružane pomoći zemljama u aktivnim sukobima.

kim džon un.jpg
AP, Shutterstock 

Međutim, povećana prisutnost Severne Koreje na frontu stavlja pritisak na Južnu Koreju da razmotri mogućnost vojne pomoći Kijevu.

Predsednik Jun izjavio je kako Južna Koreja "neće ostati po strani" dok Severna Koreja podržava destabilizaciju globalne bezbednosti, što bi moglo dovesti do promene politike.

Analitičari ističu kako bi angažman Severne Koreje omogućio Kim Džong Unu testiranje borbene spremnosti svojih vojnika i oružja u stvarnim uslovima, dok bi bliska saradnja s Rusijom dodatno osnažila severnokorejski nuklearni program, što bi dugoročno moglo da ima ozbiljne posledice za bezbednost Južne Koreje.

Oruzje.jpg
Shutterstock 

Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane (GUR) saopštila je da su severnokorejske vojne jedinice raspoređene u ruskoj regiji Kursk, odnosno u zonu sukoba ukrajinskih i ruskih vojnika, prenosi agencija Anadolija.

GUR je saopštio da su se severnokorejske jedinice, obučene u Rusiji, uključile u rat protiv Ukrajine.

Prema tvrdnjama ukrajinskih obaveštajaca, oko 12.000 vojnika iz Severne Koreje poslato je u Rusiju, uključujući 500 oficira i tri generala. U saopštenju se navodi i da su vojnici opremljeni municijom, posteljinom, zimskom odećom, obućom i higijenskim potrepštinama.

(Kurir.rs/The Guardian/Anadolu Ajansi/Preneo: V.M.)