Sjedinjene Države su namerno objavile tajne dokumente sa obaveštajnim informacijama o planovima Izraela za uzvratni udar na Iran, kako bi ostvarili svoje ciljeve. 

To je rekao zamenik glavnog komandanta Korpusa čuvara islamske revolucije (Revolucionarne garde) Ali Fadavi.

- Amerikanci to sami objavljuju. Ako postoji takav dokument, oni su ga sami objavili - rekao je on na pitanje o curenju tajnih dokumenata sa izraelskim planovima.

Komentarišući glasine o stalnim pretnjama Izraela da će napasti iransku teritoriju, zamenik glavnog komandanta Revolucionarne garde je primetio da jevrejska država "više od 20 dana govori da želi da izvede udar", ali da je sada Islamska republika spremna za napad "kao nikada ranije".

Sjedinjene Države istražuju curenje visoko poverljivih obaveštajnih dokumenata o izraelskim planovima za uzvratni napad na Iran.

Dokumenti klasifikovani kao "strogo poverljivi", od 15. i 16. oktobra, počeli su da kruže internetom nakon objavljivanja na bliskoistočnom Telegram kanalu Spectator. Britanski list Tajms je 24. oktobra, pozivajući se na izvore, objavio da je curenje planova za izraelski uzvratni udar na Iran primoralo izraelske vlasti da odlože operaciju.

Iran je 1. oktobra uveče pokrenuo masivan raketni napad na teritoriju Izraela kao odgovor na ubistva ključnih komandanata Hamasa, Hezbolaha i Revolucionarne garde.

Teheran je rekao da je 90 odsto projektila uspešno pogodilo svoje predviđene ciljeve, ali Izrael kaže da je Iran lansirao oko 180 raketa i da je većina njih presretnuta.

Kako je ministar odbrane jevrejske države Joav Galant upozorio 9. oktobra, njegova zemlja ne odustaje od planova kao odgovor na raketni napad da udari na Islamsku Republiku "smrtonosno i neočekivano", tako da Iranci neće znati šta ih je snašlo.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: Đ. M.)