Iran je naredio svojoj vojsci da planira scenarije napada ukoliko Netanjahu da zeleno svetlo za udar na glavna mesta u očekivanoj odmazdi za raketni napad koji je Iran izveo 1. oktobra.

Iranski zvaničnici, pod uslovom anonimnosti, rekli su za Njujork tajms da je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, rekao svojim oružanim snagama da pripreme nekoliko odgovora koji će biti sprovedeni u zavisnosti od težine izraelskog udara.

Široko rasprostranjena šteta i veliki broj žrtava mogli bi da izazovu oštru reakciju Teherana, rekli su zvaničnici, dodajući da možda neće biti odgovora ako se napad ograniči na vojne komplekse.

Fokus je pao na razne rafinerije nafte i nuklearne lokacije od ekonomske i strateške vrednosti za Iran nakon njegovog žestokog napada na Izrael ranije ovog meseca. Rečeno je da je Izrael uverio saveznike u SAD da će se kloniti važnijih lokacija.

Zvaničnici su rekli da bi veliki napad mogao da izazove odgovor sa čak 1.000 balističkih projektila - petostruko više od broja upotrebljenih ranije ovog meseca u njegovom najvećem napadu na Izrael u njegovoj istoriji.

Ajatolah je navodno naredio da se izvrši tako težak odgovor ako Izrael pogodi energetsku infrastrukturu ili nuklearna postrojenja, ili izvrši atentate na visoke zvaničnike, rekli su zvaničnici.

Napadi od 1.oktobra bili su odgovor na izraelski napad u kojem su ubijeni komandant operacija IRGC-a, brigadni general Abas Nilforušan i lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah u Libanu, navodi Iran.

Iran je ostao pri stavu da ne traži eskalaciju, ali je uputio uporna upozorenja Izraelu da to "neće dugo trajati" dok nastavlja sa operacijama u Libanu i Gazi.

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči obišao je region prošle nedelje u pokušaju da uveri partnere da Iran ne traži potpuni rat sa Izraelom.

Ali iranska vojska je nastavila da upozorava da bi Iran i dalje mogao da razbije odbranu Izraela ako bude pritisnut, uprkos nedavnim poboljšanjima protivvazdušne odbrane.

- Kao što protivraketni sistemi Strela nisu funkcionisali tokom Operacije True Promise 2, THAAD sistemi takođe neće raditi - rekao je šef IRGC Hosein Salami, prenosi ruska novinska agencija TASS.

- Ne oslanjajte se na THAAD, oni imaju ograničene mogućnosti. Ne možete pobediti u ovom sukobu, mi ćemo vas uništiti - dodao je on.

Pentagon je ranije ovog meseca najavio raspoređivanje THAAD-a kako bi pomogao u jačanju izraelske protivvazdušne odbrane nakon iranskih balističkih raketnih napada na Izrael u aprilu i oktobru, rekavši da je to odobreno po nalogu predsednika Džoa Bajdena.

vojna baza.jpg
X/Printscreen/@MenchOsint 

Iranski general-major Mohamed Ali Džafari rekao je ranije ove nedelje da Iran očekuje "počajan, ograničen i manji napad" iz Izraela i tvrdi da Izrael "definitivno ne može" da izvede napad na razmerama napada 1. oktobra.

Izraelski saveznici se u međuvremenu i dalje bave očiglednim curenjem izraelskih planova za napad na Iran.

Američki istražitelji rade na tome da otkriju kako su dokumenti koji navodno sadrže tumačenje satelitskih snimaka i osetljive obaveštajne podatke završili na platformi za razmenu poruka Telegram.

130801-ap.jpg
AP 

Predsednik Džo Bajden je "duboko zabrinut" zbog curenja informacija, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, dodajući da zvaničnicima još nije jasno da li su dokumenti objavljeni kao rezultat curenja ili hakovanja.

- Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavile su ključne pripreme i tajnu aktivnost bespilotnih letelica i municije 16. oktobra gotovo sigurno kako bi izveli napad na Iran - piše u dokumentima, upozoravajući da bi napad mogao da se dogodi bez upozorenja u razmerama koje se ne mogu "definitivno predvideti".

iranepa02-epa.jpg
EPA 

- Izraelsko vazduhoplovstvo (IAF) nastavilo je rukovanje balističkim raketama dugog dometa (ALBM) 16. oktobra. IAF je od 8. oktobra rukovao sa najmanje 16 ALBM-ova Golden Horizon i najmanje 40 1502 raketa- rekli su oni, dodajući da su izraelske vazduhoplovne snage takođe izvele vežbe dopunjavanja goriva u vazduhu.

ROCKS se odnosi na raketu vazduh-zemlja koju proizvodi izraelska korporacija Rafael Advanced Defence Sistems. Raketa "Zlatni horizont" nije ranije identifikovana.

a01 AP Julia Nikhinson.jpg
AP Julia Nikhinson 

Strahovanje da bi Izrael mogao da upotrebi nuklearno oružje protiv Irana izgleda neosnovano, zaključuje se u izveštaju.

Ipak, Teheran se plaši da bi konvencionalni udar mogao da osakati njegova nuklearna postrojenja.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Ismail Baghaei rekao je da je Iran obavestio nuklearni nadzor UN, IAEA, o pretnjama nuklearnim lokacijama.

Stručnjaci su upozorili da bi smrt lidera Hamasa Jahje Sinvara mogla dodatno da zakomplikuje mirovne pregovore sa Izraelom i omogući Netanjahuu da se više fokusira na sukob sa Iranom.

Dr Andreas Krig, vanredni profesor studija odbrane na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekao je za MailOnline: "Stvarno mislim da ovo sada omogućava Netanjahuu da se mnogo više fokusira na Iran".

Mark Volas, bivši američki ambasador u UN, rekao je da očekuje snažan odgovor Izraela pre 5. novembra.

- Mislim negde pre izbora. U narednim nedeljama, dok Izrael nastavlja da učvršćuje svoje pobede protiv Hezbolaha, videćete odlučujući i veoma uticajan udar na Iran - rekao je on.

- Mislim da su režimu u Teheranu dani odbrojani ne samo zbog pretnje sukobom sa Izraelom, već se otkriva mnogo toga o njihovoj takozvanoj osovini otpora.

(Kurir.rs/New York Times/Daily Mail/Preneo: V.M.)

 Bonus video:

10:31
Iran lansira rakete na Izrael: Politički manevar ili uvod u širu vojnu operaciju? Stručnjaci analiziraju Izvor: Kurir televizija