„Ako je jedna od strana izložena oružanom napadu bilo koje države ili više država i na taj način se nađe u ratnom stanju, druga strana će odmah pružiti vojnu i drugu pomoć svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju u skladu sa članom 51. Povelje UN i u skladu sa zakonima Ruske Federacije i DNRK“, glasi član 4. Strateškog sporazuma između Severne Koreje i Rusije.

Dugoročno gledano, Ukrajina je samo zrno peska u pustinji, u kontekstu odnosa između dve zemlje.

Strateški sporazum Rusije i Severne Koreje koji će uskoro biti ratifikovan udariće nove temlje geostrateških odnosa. Ovi odnosi iz korena menjaju globalnu bezbednosnu situaciju. Kada je postalo jasno da komunikacija između Rusije i Severne Koreje nije puko razmenjivanje reči razumevanja, na jugu Korejskog poluostrva, ali, i na Pacifiku je nervoza počela da raste. Japan i Južna Koreja sada naspram sebe nemaju samo Severnu Koreju i Kinu.

profimedia-0907165646.jpg
STR / AFP / Profimedia 

Njima se sada eksplicitno priključuje i Rusija. Zajedno sa pitanjem Tajvana, Sjedinjenim Državama se sada gotovo obe ruke vezuju za Pacifik. A gde su Ukrajina, Arktik, Iran, Izrael, Afrika?

Ova saradnja sa Severnom Korejom je najkonrketnija demonstracija raskida Rusije sa Evropom i Zapadom. Severna Koreja je decenijama "otpadnik" u zapadnom javnom mnjenju. Ipak, Rusija se ne stidi svog saveznika. Ne stidi se ni Irana. Ni Kine, niti bilo koga iz Sahela, pa i cele Afrike ili BRIKS-a.

Strateški ugovor između dve zemlje najbolje oslikava "multipolarni sve"» o kojem deceniju 15 godina priča Vladimir Putin. Strateški ugovor, najpreciznije 4. tačka, bez uvijanja, stavljaju do znanja kakva se partnerstva sada formiraju nasuprot zapada.

Južna Koreja je svesna značaja i veličine ovih dešavanja. Paralelno sa njima su krenuli i “satelitski snimci” i “dokazi” Južne Koreje. Dronovi sa lecima nad Pjongjangom, demonstracija Taurusa… Ali, bez uspeha. Čak i slanje ofanzivnog i smrtonosnog oružja u Ukrajinu neće mnogo zanimati Moskvu i Pjongjang. Ukrajina i hiljade Korejaca koji ratuju na ruskoj strani su u smislu novog saveza verovatno najmanje važna tačka.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P. 

  Bonus video:

02:48
SEVERNA KOREJA IMA ABNORMALNE ZALIHE MUNICIJE! Analitičar izneo šta je ovoj zemlji NAJPOTREBNIJE OD RUSIJE! Spremali se decenijama Izvor: kurir televizija