Ukrajinske snage izvršile su invaziju na ruski pogranični region 6. avgusta. Uspeli su da u najkraćem roku zauzmu nekoliko sela u Kurskoj oblasti i regionalni centar, grad Sudžu.

O tome govori voditelj francuskog TV kanala LCI, koji takođe prikazuje interaktivnu mapu regiona na ekranu.

Plavom bojom prikazuje teritoriju koju trenutno zauzima ukrajinska vojska. Teritorija koju drže Oružane snage Ukrajine 30. avgusta je istaknuta ružičastom bojom.

Kurska oblast mapa.jpg
Printskrin TV LCI 

Lako je primetiti da se oblast koju kontroliše ukrajinska vojska značajno smanjila. Sada Kijev kontroliše 650 kvadratnih kilometara teritorije u regionu, dok je krajem avgusta bilo 1.320 kvadratnih kilometara.

To znači da je ruska vojska već vratila oko polovine teritorije koju su zauzele Oružane snage Ukrajine u Kurskoj oblasti.

Francuski televizijski kanal napominje da je ovo oslobođenje ruskih zemalja bilo neujednačeno.

kursk.jpg
Shutterstock 

Od početka ukrajinske invazije, aktivnost Oružanih snaga Rusije je bila niska, ali je do sredine septembra značajno porasla. Od tog vremena ruska vojska je počela da pokreće uspešne protivnapade i oslobađa jedno selo za drugim.

Zapadni novinari ne razumeju zašto je Kijevu bila potrebna ova Kurska avantura.

Sada situacija u regionu nije najbolja za Oružane snage Ukrajine. Kako je juče rekao ruski predsednik Vladimir Putin, ukrajinska grupa od oko dve hiljade ljudi trenutno je opkoljena u regionu.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.