Pentagon i američki Obaveštajni komitet savetovali su Vašington da ne dozvoli Ukrajini da koristi oružje koje su isporučile SAD, za udare u dubinu ruske teritorije, prenosi "Foks njuz" pozivajući se na reči neimenovanog zvaničnika.

Kako se navodi, davanje zelenog svetla Kijevu da koristi rakete ATACMS koje su isporučile SAD ne bi imalo strateški uticaj, a istovremeno bi stvorilo rizik od dalje eskalacije između Vašingtona i Moskve.

Podsećanja radi, Kremlj je već saopštio da će takve udare smatrati zajedničkim američko-ukrajinskim napadom na Rusiju, a predsednik Vladimir Putin izjavio je da Kijev neće biti u stanju da sam izvede takve napade jer će se oslanjati na satelitske podatke koje bi mu obezbedio NATO.

raketa-2.jpg
Printscreen YouTube 

U sredu je američki ministar odbrane Lojd Ostin izneo tvrdnje da je Rusija premestila svoje avione u baze izvan dometa od 300 kilometara koje imaju rakete ATACMS, što znači da bi ukidanje ograničenja na njihovu upotrebu imalo minimalan efekat.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za "Foks njuz" da bi davanje dozvole Ukrajini da koristi američke rakete za udare dugog dometa bilo "nepromišljeno", s obzirom na poziciju Rusije.

"Bilo bi neodgovorno da ne uzmemo u obzir šta bi Rusija uradila", rekao je on i dodao "Rusija je nuklearna sila sposobna da uradi veoma loše stvari i Ukrajini i SAD".

Obaveštajni komitet je takođe upozorio da će Moskva verovatno pomeriti svoju vojnu tehniku izvan dometa ATACMS-a, ukoliko Ukrajini bude dozvoljeno da ih koristi za napade na rusku teritoriju, izjavio je zvaničnik.

Pored toga, ukrajinske zalihe ovih raketa su na izmaku, a dodatna isporuka nije moguća bez ugrožavanja vojnog potencijala SAD.

Kurir.rs/Foks njuz/Agencije/Preneo: P. P.